Arhiva

I dalje - Putuj, Evropo

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
I dalje - Putuj, Evropo

U subotu i nedelju, na velikoj sceni Ateljea 212, biće velika fešta povodom pet godina trajanja jednog nesvakidašnjeg kabare programa koji je za to vreme izveden 250 puta. Naime, 1999. godine, kad je počelo bombardovanje Beograda i Srbije, trojica glumaca su odlučili da nešto urade kako bi dali smisla životu pod bombama. Bio je to svojevrstan otpor sumanutoj odluci moćnika da kažnjavaju jedan narod krajem 20. veka, pokušaj da se branimo najboljim što imamo - stihovima naših pesnika koje su nadareni glumci-muzičari pretvorili u pesme. Tako je nastao kabare “Putuj, Evropo” čiji je duhovni inspirator bio glumac Goran Sultanović, a izvođači glumačkih, pevačkih i ostalih radova, kako bi to rekao neumrli Zoran Radmilović, bili su još Nenad Ćirić i Nebojša LJubišić.

Ovog vikenda u kabareu će biti izvedeno 80 odsto programa sastavljenog od stihova Mike Antića i Matije Bećkovića, od tekstova Brane Crnčevića i ostalih satiričara. U subotu će gostovati Matija Bećković, Petar Božović i Mira Banjac, a u nedelju Svetlana Bojković, Srđan Miletić i Petar Kralj koji je, inače, tokom ovih pet godina, bio najčešći gost svojih kolega. Tim povodom, glumac, pevač i gitarista Goran Sultanović za NIN kaže:

- Kada smo počeli pre pet godina, nismo uopšte imali ideju koliko će to trajati. Mislili smo, dok ima publike, igraćemo. Desilo se da je bez ikakvog menadžera i profesionalne organizacije, svaki naš posetilac bio najbolja reklama. Obilazili smo Srbiju, i gde god smo bili jednom, tražili su da dođemo opet.

Dogodilo se, posle emitovanja vašeg kabarea na RTS-u i na satelitu, da je taj snimak jedan od najtraženijih među našim ljudima u dijaspori.

- Mi smo napravili podvig koji skoro da nije zabeležen na televiziji. Odmah posle 5. oktobra 2000. godine napravili smo 17 sati živog programa kabarea “Putuj, Evropo”. Nažalost, ti snimci su nestali, i ono što je neko presnimio na kasetu sada putuje Evropom i svetom. A i mi uživo nastavljamo da putujemo. Ne znamo samo da li ćemo igrati ovaj kabare još sedam dana ili još neku godinu.

R. S.