Arhiva

Antidatiranje otkaza

Sandra Petrušić | 20. septembar 2023 | 01:00
Antidatiranje otkaza

Foto Đorđe Kojadinović

Kada je NIN pre tri nedelje pokušao da otkrije na koji se sve način zloupotrebljavaju budžetska sredstva u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, suočio se sa jednim problemom malo ko je smeo javno da progovori. Donekle se ta tišina i mogla razumeti ako imamo u vidu da je za nepunih godinu dana 13 predavača ostalo bez ugovora o radu, da četvoro doktora nauka nije unapređeno u profesore, da je otpušten protivkandidat aktuelne direktorke, a da većina zaposlenih tvrdi da se svaki disonantni ton kažnjava.

Ipak, profesorka dr Jelena Damnjanović Simić je odlučila da progovori za NIN iako u tom trenutku nije imala status uzbunjivača, niti bilo kakve garancije da će biti zaštićena od odmazde. Kao razlog je navela: Ukoliko bih ćutala samo da bih sačuvala sopstveni posao, sasvim sigurno bih ga izgubila jer ako se u školi nešto veoma brzo ne promeni, sigurno niko od nas više neće imati gde da radi. Da njene informacije o onome što se dešava imaju težinu potvrdila je i Agencija za borbu protiv korupcije koja joj je već 22. maja dala status uzbunjivača i potom uputila dopis direktorki Dragani Tomić kako bi rukovodioca obavestila o davanju statusa imenovanoj i da će se odmazdom smatrati svaka mera koju preduzme u vezi sa radnopravnim statusom ili radnim uslovima uzbunjivača protivno njenoj volji u periodu od dve godine od dana davanja zaštite, zbog učinjene prijave korupcije. Dopisi od 22. maja 2014. ekspedovani su 29. maja 2014, ali Agencija još uvek nema potvrdu o prijemu dopisa od strane ovlašćenog lica škole.

Dve godine bi trebalo da bude neki razumni rok u kom bi nadležni organi trebalo da ispitaju sve navode koji ukazuju na korupciju, od nenamenskog trošenja sredstava, preko sukoba interesa, pa sve do poslednje optužbe da je direktorka škole Dragica Tomić u svojoj doktorskoj disertaciji plagirala knjigu Menadžment znanja i(li) znanje u menadžmentu, čiji je autor profesor dr Života Radosavljević i to tako što je prepisala čak i štamparske greške. Međutim, direktorka Tomić nije imala nameru da sačeka taj razumni rok već je 2. juna Jeleni Damnjanović uručila otkaz. A koliko je takvom odlukom mislila na dobrobit škole možda najbolje govori podatak da je dr Damnjanović jedini profesor na smeru Trgovina i međunarodno poslovanje, a da je studentima za junski ispitan rok, bar za konsultacije, potreban profesor. Uostalom, u državnim školama još nije zabeležen slučaj da je neki smer mogao da ima akreditaciju i neometano radi bez ijednog profesora.

U obrazloženju otkaza su ponovljene tvrdnje koje je za NIN iznela Dragica Tomić, a koje se odnose na to da dr Damnjanović nije dolazila na posao svaki dan, mada prema Zakonu o visokom obrazovanju takva obaveza ne postoji raspored se pravi u skladu sa nastavnim aktivnostima. Ali, našao se tu i dodatak koji svedoči o teškim povredama radne obaveze jer Damnjanovićeva nije prisustvovala ispitu koji je održan 31. januara 2014, a u obrazloženju je navela da je za to ne mogu teretiti jer je istekao zakonom predviđeni rok od tri meseca. Naravno, prilikom odluke o otkazu nije uzeto u obzir to što je dr Damnjanović navela i da je u pitanju bio pismeni ispit i da prema rasporedu nije bila predviđena za dežurstvo, ali je istaknuto da rok od tri meseca teče od dana saznanja. Veoma interesantna formulacija ako imamo u vidu da ni direktorka, ni studenti, ni bilo ko drugi, u relativno maloj školi, nije primetio da se na ispitu nije pojavila profesorka (valjda su se studenti ispitali i ocenili sami), već je to utvrđeno tek naknadno sticajem okolnosti, baš kada je javno progovorila o korupciji.

Ali, sve ovo bi mogao da bude samo još jedan radni spor, da se ne radi o otkazu licu sa statusom uzbunjivača i malverzaciji da se ta činjenica zaobiđe antidatiranjem otkaza koji je uručen 2. juna, a potpisan 12. maja. Da je otkaz antidatiran govori činjenica da mi nije ni poštom poslat od 12. maja 2014. Ja sam od 14. do 28. maja bila čak i na bolovanju i ne razumem zašto mi direktorka nije rekla da ga ne otvaram jer više nisam zaposlena. Uz to, rasporedom ispita direktorka je predvidela da održim ispite i junskom roku i to 26. i 30. juna, kaže Damnjanovićeva.

Šta to tačno znači, objašnjavaju nam u Agenciji: Prema odredbama člana 185. Zakona o radu, ugovor o radu otkazuje se rešenjem koje mora da se dostavi zaposlenom lično, u prostorijama poslodavca, odnosno na adresu prebivališta ili boravišta zaposlenog. Zaposlenom prestaje radni odnos danom dostavljanja rešenja. Datum prestanka radnog odnosa je, dakle, datum dostavljanja rešenja zaposlenoj. Kada je zaposlenoj uručeno rešenje o otkazu, Agencija o tome ne poseduje dokaze, ali će to u daljem toku postupanja ispitati. S obzirom na to da Agencija mora da vodi računa da je uslov postojanja radnog odnosa za davanje zaštite postojao u momentu pružanja zaštite, a da prema navodima uzbunjivača postoji sumnja da je u predmetno rešenje o otkazu od 12. maja 2014. godine unet neistinit datum, Agencija se obratila Upravi kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova sa predlogom da izvrše proveru navoda u vezi sa neistinitom ispravom. Imajući u vidu da se u predmetnom slučaju davanja otkaza radi o povredi propisa iz oblasti radnih odnosa u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, Agencija se obratila Odeljenju inspekcije rada za Južnobački upravni okrug kako bi se ispitale sve okolnosti slučaja i o predmetu obavestila Državnu revizorsku instituciju.

Tačno je da bi direktorki Tomić mnogo više odgovaralo da je taj otkaz uručen pre nego što je u priču ušla Agencija za borbu protiv korupcije, ali nije - NIN poseduje dokaz koji nam je lično priložila Dragica Tomić. Na pitanje našeg lista da li je Jelena Damnjanović žrtva odmazde jer je progovorila o manipulacijama u školi, koje je pismenim putem upućeno 13. maja, dr Tomić je 14. maja, takođe pismeno, odgovorila da nije, već da je upozorenje o postojanju razloga za otkaz dobila zbog teže povrede radne obaveze. A zatim kaže: U svojim dopisima dr Jelana Simić se poziva na raspored nastavnih aktivnosti i da je rok za izmenu istih najmanje dva dana pre, a sama je dan pred ispit koji je imala zakazan za 14. maj 2014. uzela bolovanje i o tome obavestila školu.
I sad bi svi trebalo da poverujemo da je u trenutku davanja izjave za NIN Dragica Tomić zaboravila da je dva dana ranije otpustila Jelenu Damnjanović Simić i da ju je u toj opštoj zaboravnosti predvidela za ispit. Ili bi nadležni organi, računajući i Ministarstvo prosvete, možda mogli da počnu da rade svoj posao.