Arhiva

Privid kvaliteta

Gorica Mojović, bivša članica odbora za kulturu u skupštini Srbije | 20. septembar 2023 | 01:00
Privid kvaliteta

Foto Petar Marković

Uskoro će godinu dana kako nova vlast, najpre privremena a onda izabrana, upravlja Beogradom. Pošto su u roku od nedelju dana spasli Beograd od bankrota, spasioci su i štošta drugo poradili, pa i u kulturi. Ekspresno smenili dve direktorke, zamenili sve stranački nekontrolisane članove upravnih i nadzornih odbora.

Obnovljena je zgrada Beogradske zadruge, kulturnog dobra od velikog značaja. Lepo! Pominju se velike pare koje je arapski investitor uložio, a obnova je urađena kao investiciono održavanje što podrazumeva samo čišćenje i krečenje. Je l` bio moleraj za velike pare ili je bilo investiciono održavanje da bi se izbeglo pribavljanje građevinske dozvole? Pod kojim uslovima će strani državljanin koristiti taj objekat, koliko godina, sa kojim sadržajem? Ko je dao dozvolu za postavljanje stotinak jarbola oko zgrade? Ko je dao dozvolu da se zgrada Železničke stanice, takođe kulturno dobro od velikog značaja, zakloni bilbordom Beograda na vodi narušavajući osnovne uslove zaštite?

Jedan od kapitalnih učinaka nove vlasti jeste objedinjavanje tri ustanove: Direkcije Festa, Belefa i Jugokoncerta u Centar beogradskih festivala. Beograd ima ukupno 11 stalnih manifestacija od tzv. značaja za Grad. Ove tri ustanove organizuju pet. Kakav je to onda Centar ako ostalih šest realizuju drugi?

Jugokoncert, najstarija od pomenutih ustanova, bio je jedina koncertna agencija u Srbiji. Osim Bemusa organizovao je i po dve stotine koncerata godišnje. Zapao je u ozbiljne finansijske teškoće. Odgovornost za to snosi rukovodstvo ustanove, ali i osnivač Skupština grada. Sava centar koji je takođe gradska institucija duguje im velike pare, firma koja je prodavala karte za Jugokoncert bankrotirala je ostavši dužna i njima i drugima. Osnovna delatnost ove ustanove, organizacija koncertnih i drugih muzičkih aktivnosti, praktično se gasi.

Belef je najmlađa ustanova osnovana sa ciljem da organizuje letnji festival, Dane Beograda, nove godine, zimske manifestacije, gradske jubileje i svečanosti. Zašto Belef nije ove godine bio producent Beogradskog letnjeg festivala, kao ni drugih manifestacija zbog kojih je osnovan? (Preuzeli Dadov, KPZ). Suštinski i delatnost ove ustanove se gasi.

Direkcija Festa, osnovana pre 13 godina, organizator je Festa, Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, Sofesta, a servisirala je i gradske filmske konkurse. Konkursa više nema, zagovara se ukidanje Sofesta. Kakva sudbina čeka dva druga festivala? Direkcija Festa je pritom jedna od finansijski najstabilnijih gradskih ustanova.

Ove institucije bile su zamišljene kao nova organizaciona forma malih, fleksibilnih ustanova sa nekoliko stalno zaposlenih, koje u zavisnosti od programa i manifestacija angažuje saradnike.

Ako je i bilo neke logike da se objedine Jugokoncert i Belef, zbog finansijskih problema, ali i sličnosti delatnosti, nejasno je zašto im se pripaja jedna specifična, filmska ustanova, kao što je Direkcija Festa.

Šta se dobilo ovim objedinjavanjem? Da li će zaista to doprineti racionalnijem radu i uštedama?
Ostao je isti broj zaposlenih, poneki još stranački ubačen kadar. Jugokoncert se iselio iz prostora u ulici Zmaja od Noćaja koji mu je opština Stari grad dodelila besplatno. Direkcija Festa se iselila iz kuće u Majke Jevrosime koju je Grad Beograd 2001. godine uknjižio, obnovio i besplatno ustupio Direkciji. Zakupljen je dodatni prostor u Petoj beogradskoj gimnaziji u kojoj je već smešten Belef. Plaćeno je renoviranje, plaćaće se dodatni zakup. Kad se sve te pare saberu, izgradnja jednog montažnog objekta uz već postojeći u Majke Jevrosime koji ima ogromno dvorište, isplatila bi se za godinu, dve. Druga mogućnost je bila da svako ostane u svom prostoru, jer nije neuobičajeno da jedna institucija radi u više prostora. Stvara se privid: nešto se radi, preduzima, svi su angažovani oko preseljenja. Da li će to preseljavanje i objedinjavanje poboljšati kvalitet manifestacija?
Videćemo ko će se useliti u kuću u Majke Jevrosime. Onda će možda biti jasnije zašto je odatle izbačena Direkcija Festa.