Arhiva

Važnost održivog korporativnog poslovanja za društvo

A.E. | 20. septembar 2023 | 01:00
Važnost održivog korporativnog poslovanja za društvo

Foto Marko Metlaš

Izveštaji o održivosti značajni su jer pokazuju kako kompanije upravljaju uticajima svog poslovanja. Od ove godine, i Evropska unija zahteva od srednjih i velikih kompanija da podnose izveštaje u ovoj oblasti.

Prema rečima Ramona Vajdingera, generalnog direktora Koka-kola Helenik Srbija, na polju korporativne odgovornosti značajnu ulogu imaju i mediji, jer se kroz isticanje primera dobre prakse kompanija podiže svest javnosti o ovoj važnoj temi.

Broj predstavnika medija i partnera iz javnog, korporativnog i civilnog sektora na predstavljanju našeg Izveštaja o održivosti govori o aktuelnosti ove teme. Otvoreni dijalog neophodan je, jer povezivanje različitih ekspertiza daje odlične rezultate. S druge strane, vidljivost društveno odgovornih projekata doprinosi i lakšem prepoznavanju problema lokalne zajednice, a samim tim i njihovom bržem rešavanju, kaže Vajdinger.

Doprinos privatnog sektora društvu ogleda se i kroz podatak da je samo tokom 2013. godine kompanija Koka-kola Helenik Srbija u lokalnu zajednicu uložila 50 miliona dinara kroz različite društveno odgovorne projekte u oblastima zaštite životne sredine, edukacije mladih, promocije aktivnog načina života i pomoći u vanrednim situacijama.
Iz svega navedenog zaključuje se koliko je važna aktivna uloga privrednog sektora i saradnja svih interesnih grupa na ovom polju.



U okolnostima u kojima su i funkcionisanje društva i uspešno poslovanje neretko otežani upravo usled nedostatka odgovornosti, kako preduzetničke i korporativne, tako i javne i državne, veoma je važno obnoviti i podržati saradnju između svih aktera u javnom životu. Reč je o zajedničkom interesu.