Arhiva

Ekumenski Vaskrs

Slobodan Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00
Ekumenski Vaskrs

Foto AP

Nekako u svetlu papine posete Sarajevu i ekumenskog približavanja dveju crkava, Radio Vatikan je objavio da je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja predložio da bude određen tačan datum kada će katolički i pravoslavni vernici istovremeno slaviti Vaskrs.

Moramo da se dogovorimo da proslava (Vaskrsa) bude istog dana, rekao je papa Franja, predloživši da to bude druga nedelja u aprilu.
Poglavar Rimokatoličke crkve našalio se da je skandalozno da hrišćani danas razgovaraju ovako: Moj Isus je vaskrsao na današnji dan, a tvoj će sledeće nedelje.
Ruska pravoslavna crkva, koja ima veliki uticaj na druge pravoslavne crkve, uzdržano je pozdravila inicijativu pape Franje, uz ogradu da bi voleli da se upoznaju sa preciznim papinim formulacijama.

Ako RKC ima nameru da odustane od gregorijanske pashalije, koju je uvela u 16. veku, i da se vrati drevnoj aleksandrijskoj, koja je važila dok je crkva Istoka i Zapada bila jedinstvena a sada je koriste pravoslavni - mi bismo to samo pozdravili. Ali, s obzirom na to da neki mediji prenose da je papa rekao da dan slavljenja Vaskrsa treba da bude fiksiran, odnosno da ne bude povezan sa prvim punim Mesecom posle prolećne ravnodnevice kako je odlučio Prvi vaseljenski sabor još 325. godine onda je takva inicijativa za Pravoslavnu crkvu apsolutno neprihvatljiva, rekao je protojerej Nikolaj Balašov, zamenik predsednika odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze.

Ni SPC nema jedinstven stav. Za vladiku banatskog Nikanora ne sme se dopustiti da nam papa nameće svoju viziju Vaskrsa.
Kada se on pokaje za to što su njegovi prethodnici učinili i doveli do raskola u crkvi, moći ćemo o bilo čemu da razgovaramo, zaključuje Nikanor.
Protojerej-stavrofor Dimitrije Kalezić podseća da se Vaskrs svake godine obeležava drugog datuma i da Pravoslavna i Rimokatolička crkva imaju posebne metode izračunavanja na koji dan Vaskrs pada.

Ovi metodi izračunavanja primenjuju se vekovima i uopšte nije jednostavno sada početi s primenom nekog drugog sistema, smatra Kalezić.
Cinici sa istoka nude drugačiju argumentaciju - da je pravoslavna vera zaista pravoslavna, dokaz je što se svake godine na Veliki petak (bez obzira na to što se datum menja) iz groba u Jerusalimu pojavljuje Blagodatni oganj, na radost ogromnog broja vernika. Plamen iz groba Hristovog se nikada ne pojavljuje na dan katoličkog Velikog petka, osim u retkim slučajevima, kada slave istog dana sa pravoslavcima.

Ta činjenica se, navodno, u eri interneta i društvenih mreža, više ne može sakriti od katoličkih vernika i svakog Vaskrsa sve jače drma temelje Vatikana, pa brojni biskupi, kardinali i konačno papa, moraju da objašnjavaju zabrinutim vernicima zašto forsiraju pogrešan datum Vaskrsenja i ne uživaju radost i blagodat Svetog ognja.