Arhiva

Sačekuša za petu grupu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U utorak, u Ulici omladinskih brigada, kod uključenja za autoput Beograd-Zagreb u pucnjavi, ubijen je Milutin Jovičić iz Beograda, a teško su ranjeni Beograđani Duško Tanović, Goran Gordić i Zoran Nedović Šok.

Sve su to lica koja su odranije poznata policiji, izjavio je načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije Miroslav Milošević. U “Beloj knjizi srpskog kriminala”, objavljenim policijskim podacima o kriminalnim klanovima, čiji deo prenosimo, Zoran Nedović Šok navodi se kao vođa pete kriminalne grupe na teritoriji SUP-a Beograd.

U “Beloj knjizi...”, doslovce, piše:

Peta grupa - Vođa grupe je Nedović Zoran zvani “Šok”, a stalni član grupe je Jevtović Branko zvani “Jorga”. Za vršenje kriminalnih poslova Nedović nema stalnu grupu, ali često angažuje pripadnike iz drugih kriminalnih grupa. Nedović ima dugu kriminalnu prošlost i jedan je od retkih koji još uvek “opstaje” i ima autoritet u svim kriminalnim sredinama. Vodio je i organizovao grupu Uskoković Zorana zv. “Skole”, a blizak je i sa Andrijom Draškovićem i Mijatović Goranom zv. “Mita”. Dovođen je u vezu sa organizovanjem ubistva “Arkana”. Nedović i Jevtović se nalaze u bekstvu i “sklonili” su se u inostranstvu. Osnovna kriminalna delatnost njegove grupe je krijumčarenje opojnih droga, u poslednje vreme nedozvoljena trgovina nafte, cigareta, kradenih vozila, kao i vraćanje kradenih vozila za novac - “otkup”. Krivična dela najčešće vrše na prostoru Beograda, povremeno i na teritoriji Srbije i Crne Gore, a sa svojim članovima grupe aktivan je u izvršenju krivičnih dela u inostranstvu naročito u krijumčarenju opojnih droga. Kao organizator i savetodavac učestvovao je u grupi Uskoković Zorana zv. “Skole” u izvršenju više likvidacija. Nedović je osoba vrlo nepoverljiva, konspirativna i prilikom izbora članova grupe vodi računa koga će da angažuje za izvršenje kriminalnih delatnosti.

U “Beloj knjizi”, štampanoj pod nazivom “Kriminalne grupe i pojedinci koji se bave organizovanim kriminalom na teritoriji Republike Srbije”, detaljno su opisane kriminalne aktivnosti pripadnika srpskog podzemlja. Krajem 2001. godine ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović obelodanio je postojanje ovog dokumenta.

T. R.