Arhiva

Kupovina vremena

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Kupovina vremena

Obećanje vlade bilo je dovoljno da 5 000 građana jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji dočeka svoje heroje s autoputa uz vatromet i zvuke “Vidovdana”. Cinici mogu da primete: otkud im pare za vatromet? Ministri u Vladi Republike Srbije Predrag Bubalo i Radomir Naumov održali su sastanak sa predstavnicima Samostalnog sindikata i poslovodstva RTB Bor, na kom je dogovoreno ulaganje u novu opremu, povećanje zarada, čime bi se, uz povećanu proizvodnju, u narednim mesecima dostigla prosečna zarada u privredi. 

Zvonko Živaljević, vođa protesta i potpredsednik jedinstvene sindikalne organizacije RTB Bor, kaže: “Mi smo birali ovu vladu, ali ona nema razumevanja za nas, pa ne možemo ni mi za nju. Ni za gospodina Dinkića, ni Koštunicu, ni Tadića, ni za sve ostale. Ne pristajemo da nas takvi ljudi vode.”

Mladen Atanasijević, jedan od 2 000 okupljenih radnika na paraćinskoj petlji prvog dana blokade autoputa Niš-Beograd, kaže: “Hoćemo u potpunosti da blokiramo puteve jer je vlada prolongirala za 15 dana rešenje naše situacije. Ne možemo to da dozvolimo, opet sebi daju vremena da urade nešto mimo nas.”

Putnici su, zarobljeni u koloni vozila dugačkoj 20 km ispred naplatne rampe u Jagodini, za blokadu puta uglavnom saznali na samom putu. Najogorčeniji su bili strani državljani koji su na odmor krenuli u Grčku, Tursku i Makedoniju. Organi reda su mirno posmatrali protest i preusmeravali saobraćaj preko Jagodine i Ćuprije.

Kako je počelo?

Posle dan protesta ispred Doma omladine u Boru, štrajkači su pristigli na petlju kod Paraćina u dvadesetak autobusa, četiri teretna i osam putničkih vozila, praćeni cisternom pijaće vode. Pomoć u hrani i piću, koju su obezbedile privredne organizacije Bora, pristizala je tokom sledećeg dana protesta. Ali, već u četvrtak, prvog dana blokade, gnev među radnicima počeo je da raste. Iscrpljeni od vrućine i nezadovoljni faksom ministra ze ekonomske odnose s inostranstvom Predraga Bubala, kojim se rešavanje zahteva odlaže za 15 dana, štrajkači odlučuju da preduzmu radikalnije poteze. “Ako nam vlada i sutra ne izađe u susret, ostajemo do daljnjeg. A sutra ćemo da doteramo svu tešku mehanizaciju s “euklidom” na čelu i blokiraćemo sve puteve ka Beogradu”, pretio je Zvonko Živaljević. Ogorčeni odlučuju da deo njih nenajavljeno blokira deo puta kod Pojata, što je izazvalo još teži zastoj u saobraćaju. U petak protest je nastavljen, brojno ojačan pridošlim građanima Bora i Majdanpeka. Predstavnici štrajkača su otišli u Beograd na pregovore sa vladom, na kojima je postignut dogovor. Tako je blokada prestala u 17.50 č. Dragiša Trujković, predsednik Veća Saveza sindikata izjavio je da će primeniti još drastičnije mere od blokade puta ako vlada ne bude poštovala dogovor.

U pregovorima nije učestvovao ministar finansija Mlađan Dinkić, ali je neposredno pre kulminacije štrajka borskih i majdanpečkih radnika izjavio da neće biti povećanja subvencija za RTB Bor i da je rešenje pronalaženje strateškog partnera. Naime, po Dinkićevoj tadašnjoj tvrdnji, u budžetu ima novca samo za isplatu redovnih obaveza, ne i za povećanje plate i ispunjenja zahteva štrajkača.

Prema Trujkovićevim rečima, ovo su čisto socijalni zahtevi. “Ne želimo da iko pomisli da je reč o diverziji prema državi. To je naš poslednji pokušaj da spasemo Bor i Majdanpek.”

U poslednje tri godine nije bilo nikakvih konkretnih poteza vlade koja je njegov direktni poslodavac. Nikakvih ulaganja u RTB Bor. Prosečne plate u iznosu od 8 000 dinara su isplaćivane iz sopstvenih sredstava ili kredita koji se moraju vratiti. Tokom 2003. i 2004. po socijalnom programu, iz RTB-a je otišlo 5 800 radnika, a još zaposleni suočavaju se sa novim zahtevima za dodatno otpuštanje.

Vlada Srbije je u protekle četiri godine za plate radnika RTB “Bor” i pojedine tehničke intervencije izdvojila 120 miliona dolara.

Treba podsetiti da je Predrag Bubalo potpisao u Berlinu sporazum o donaciji nemačke vlade Srbiji od 85 miliona dolara, obavezujući Bor da svakog meseca nemačkom “Debisu” ispuručuje na ime duga 100 tona katodnog bakra. “Debis” je pre tri godine uspostavio saradnju sa RTB Bor i trebalo je da postane strateški partner i za početak je obezbedio 25 000 tona koncentrata bakra koji su Borani razredili, prodali i potrošili najveći deo na plate.

Da li su postupci rudara zakoniti?

U vladi kažu: “Blokada puteva, koja se ovih dana događa u Srbiji, nije štrajk: ni za onog na koga se vrši pritisak (objekat pritiska je država, ne poslodavac, mada ne štrajkuju javne službe kad se pritisak vrši na državu), još manje po načinu na koji se manifestuje. Blokada puteva je nezakonita i sa stanovišta propisa o štrajku i sa stanovišta propisa o demonstracijama.”

Ako je već blokada puta nezakonit postupak, a poznati su organizatori tog postupka, oni treba, u skladu s tim istim zakonom, da budu i kažnjeni.

Zoran Vacić, predsednik Centra za liberalno demokratske studije o tome kaže: “Bitno je da se organizatori izvedu na sud i budu kažnjeni da bi se pokazalo da pravna država funkcioniše i da bi se skrenula pažnja drugima koji nameravaju da učine isto. To su sve sistemi odvraćanja i vlada bi to trebalo da uradi. Ali pošto je vlada manjinska, ona ne zna kako će odreagovati oni koji je podržavaju otvoreno ili prikriveno. Znači, SPS i DS.”

Da li je vladino saopštenje dato da bi se sprečile nove blokade puteva pošto su malinari, radnici “Jumka” i EPS-a najavili da će pribeći istim merama?

Vacić kaže: “Vlada je već napravila prvu grešku time što je izašla u susret štrajkačima iz Bora. Sada možemo očekivati da se serije štrajkova i blokada nastave i da faktički imamo igranku bez prestanka. Svako ko je nezadovoljan bilo kojom činjenicom, može štrajkovati, a slaba, manjinska vlada izložena pritiscima sa svih strana je pogodno mesto na koje se može atakovati da bi se zadovoljila obećanja. Posledica toga su novi izbori i nova vlada koja će najverovatnije upravo biti ista kao i ova sadašnja. Ući će neke druge stranke, ali se ništa značajno neće promeniti u kursu te vlade.”

Marija Belić iz Ministarstva za ekonomiju i finansije kaže da će sredstva za povećanje plata rudarima biti uzeta ne iz budžeta, jer tu novca nema mimo predviđenog, već iz fonda unutar samog resora za rudarstvo. Pošto je na početku štrajka Dinkić rekao da neće biti povećanja plata, upitali smo Zorana Vacića da li će ovaj potez vlade imati inflatorne posledice:

“Ne verujem da će doći do toga. Između ostalog zato što našu monetarnu politiku vode i međunarodne monetarne institucije i one sigurno neće dozvoliti da se štampa novac i da dođe do bilo kakve inflacije, a kamoli hiperinflacije. Svi pritisci koji idu od nezadovoljnika vladi upravo su pritisci da se štampa novac. Moje je mišljenje da će ova vlada pre odstupiti nego što će ući u tu zamku da zadrži svoj položaj štampanjem novca.”

Vacić smatra da je krajnje rešenje za RTB u smederevskoj formuli: ono što je prethodna vlada uradila sa “Sartidom”, to treba da uradi i ova vlada sa RTB-om. Potrebno je da neko s interesom i ozbiljnim kapitalom uloži u RTB i tako pokrene proizvodnju.

Ovo što je ove nedelje urađeno je kupovina vremena.

Marija Antonijević, Slažana Lazić, Ana Andrejić, Sandra Šaula
(studenti FPN-a na praksi u NIN-u)