Arhiva

Promene, inovacije i uzbuđenja

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Promene, inovacije i uzbuđenja


Prema kineskoj tradiciji, broj 9 smatra se posebno povoljnim, najpre jer je povezan sa carem i Zmajem, a delom i zato što je njegovo izgovaranje slično zvuku reči dugo traje pa ovaj broj simbolizuje dugovečnost i princip vrhunske muškosti.

Na Zapadu se često mogu pronaći prognoze za predstojeću godinu bazirane na kineskom zodijaku, ali u Kini takvih eksplicitnih predviđanja nema. Smatra se, naime, da će godina biti onakva kakve su i karakteristike zodijačkog simbola godine, u skladu sa osobinama, vrlinama i manama tog znaka, elementa koji ga prati i Jin/Jang polaritetom.
Smatra se da u godinama sa Jin karakteristikama zodijaci mogu biti srećni i uspešni ako svesno izbegavaju prepreke i iskoriste skrivene potencijale koje imaju, a budući da je fiksni polaritet Majmuna Jang, što podrazumeva istrajnost i doslednost, ove godine treba biti fleksibilan, koristiti paralelno i unutrašnje snage i okolnosti koje se nameću i biti istrajan na svom putu.

Snaga Majmuna krije se u ambicioznosti, žeđi za znanjem, sposobnosti da proceni i iskoristi mogućnosti, pa ovu godinu valja iskoristiti za lično usavršavanje i pronalaženje novih poslovnih šansi. Majmun se lako adaptira na promene okolnosti i okruženja, što znači da iznenadne situacije ne treba shvatati kao usud, već kao šansu za iskorišćavanje novih mogućnosti i prilika koje se pružaju. Majmun nikada ne odustaje od željenog cilja i ne priznaje poraz i ova njegova osobina mogla bi biti motivacija za sve zodijake.
Sa druge strane, slabosti i ograničenja Majmuna su njegova nedoslednost, tendencija ka preterivanju i hvalisanju i manir da poslove ostavlja nedovršene, pa ovakva ponašanja treba izbegavati.

Ključne reči za ovu godinu Vatrenog Majmuna su nepredvidivost, tranzicija, promenljivost, uzbuđenje, komunikacije, inovacije, poslovanje i neizvesnost.
Opšte perspektive:
Godinu Majmuna karakteriše nepredvidivost, što je i priroda bića u ovom simbolu zodijaka. Događaji koji će se pojedincima dešavati teško da će se odvijati prema ličnim planovima, a poslovanje sa drugim ljudima može se pokazati varljivim. Zbog toga treba povesti računa u ličnim komunikacijama i odnosima, kao i u poslovima, naročito vodeći računa o uočavanju i sprečavanju mogućih prevara koje vrebaju.

Ako se drugi zodijački znaci potrude da u ovoj godini razmišljaju i ponašaju se kao Majmun drugim rečima ako budu mudri, okretni i fleksibilni, biće u mogućnosti da se bez poteškoća adaptiraju na iznenadne i česte promene okolnosti i nepredviđena događanja, te mogu izaći iz ove godine nepovređeni i bez šteta.
Sa druge strane, ovo je sjajna godina za komunikacije, inovacije i unapređenje poslovanja preduzeća, zbog čega treba razmišljati i o unapređenju rada i stvaranju novih poslovnih partnerstava.