Arhiva

Nezamenljivi glas svakodnevice

S. Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00
Nezamenljivi glas svakodnevice

Foto Vladimir Živojinović

Prošle su ravno 42 godine otkako je Jugoslav Vlahović diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je danas redovni profesor. U tih gotovo pola veka bogate karijere postao je nezamenljiv glas u grafičkom komentarisanju svakodnevice, zbog čega je ukazom predsednika i dobio Zlatnu medalju za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti karikature, ilustracije i grafičkog dizajna.

Iako sebe ne smatram samo karikaturistom, trudim se da svoje radove prožmem duhovitošću i angažovanošću, što me približava toj formi umetnosti. Zato ovaj orden tumačim i kao priznanje onome što karikatura kao izraz može da učini, zbog čega je, uostalom, i sve popularnija u poslednje vreme, kaže večno skromni Vlahović.

Kada je neko plodotvoran kao što je naš Juga kroz glavu, ruke i papire su mu do sada prošli knjige, omoti ploča, plakati, poštanske markice i scenografije logično je da uslede i uspesi. Radovi su mu uvršteni u internacionalne antologije karikatura, u domaće i nekoliko stranih muzeja, pa je zlatni orden samo logična kruna bogate kreativnosti.
Nedeljnik NIN uistinu je privilegovan što je Jugoslav Vlahović decenijama zaslužan za njegove naslovnice i ilustracije.