Arhiva

Trzaj sa Balkana

S. Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00
Trzaj sa Balkana


Nelegalno oružje u zapadnu Evropu ponajpre stiže iz jugoistoka kontinenta, rekao je za NIN švedski ministar unutrašnjih poslova Andeš Igeman. Glavnina granata i pištolja, poluautomatskih i automatskih pušaka koje švedska policija zapleni neretko je s Balkana, dok je njegovo poreklo uglavnom iz ratnih zaliha. Kako je oko 40.000 nekadašnjih Jugoslovena početkom devedesetih izbeglo u Švedsku, potkrao se i pokoji krijumčar i kriminalac, pa, veli Igeman, oružje tamo najčešće dospe idući od ruke do ruke, iz džepa u džep, i, tek nešto ređe, u manjim bačvama. O brojkama je, dodaje, teško govoriti na osnovu zaplenjenih pošiljki.

Rute oružja često prate rute narkotika. Menjaju se. Srpska policija sarađuje svaki od pedesetak puta koliko je godišnje zamolimo za razmenu informacija i logističku podršku. Važna akcija ,Trzaj je kruna te saradnje, rekao je Igeman i dodao da najveću trenutnu prepreku predstavlja domišljatost krijumčara. Dogovaraju se raznim sredstvima, od signala do deep web-a, a uhvaćeni sitni kriminalci u dosluhu su s nekadašnjim državnim i paradržavnim moćnicima.

Prošli put kada je želeo da dođe u Beograd, zbili su se teroristički napadi u Parizu. Nema nastup islamofobnog evrokrate. Primili smo 163.000 izbeglica, a to su ljudi koji beže iz rata. ID ima previše sredstava da bi čamcima slala teroriste u Evropu i previše muke da odbrani svoju teritoriju da bi tako rasipala ljudstvo. Pasoši pariskih terorista kažu da su došli s izbeglicama, ali to nije dokaz. Teroristi su zapravo najčešće iz same EU. Pa, samo iz Švedske je u ID otišlo oko 300 ljudi, kaže Igeman.

Kako tvrdi, zatvaranje Švedske prema izbeglicama nije uzrokovano islamofobijom, već strahom da će preuzeti najveći teret krize usled nespremnosti drugih članica EU. Utoliko stav Srbije prema izbeglicama i negrađenju zidova smatra civilizacijski evropskim.