Arhiva

Palisad na poklon sinovima

Ruža Ćirković | 20. septembar 2023 | 01:00

Užičanin Vasilije Mićić kupac je akcija poznatog zlatiborskog hotela “Palisad” kojima se već 23 dana trguje na Beogradskoj berzi. Mali akcionari dosad su prodali 179 506 akcija hotela B kategorije po ceni koja je padala od najviših 600 do 370 dinara za akciju. Najveći deo dosad prodatih akcija otišao je po ceni od 370-380 dinara. Mićić,koji je rođen u zlatiborskom mestu Rudine, rekao je NIN-u da poznati hotel kupuje iz patriotskih razloga. “To su želela moja dva sina, koji žive i rade u Rusiji, a ja želim da se oni vrate i žive ovde”, rekao je Mićić NIN-u. AD “Palisad”, pored hotela od 23 573 kvadrata, poseduje i oko 13 hektara šume, oko pet hektara livade i tri hektara dvorišta . U sastavu preduzeća su i restorani “Zlatni bor”, “Zlatiborska koliba”, “Sloboda” i Kongresni centar “Srbija”. Mićić je ranije kupio i odmaralište “Sevojno” sa pripadajućom šumom .”Tu sam kupuio samo zeljište”, kaže Mićić. Kompleks ovog odmarališta od kompleksa “Palisada” deli samo put, tako da je Mićić u posedu najlepšeg centralnog dela Zlatibora iznad tamošnjeg jezera. “Dobro jeste lepo mesto i čist vazduh, ali nije to ovde profitabilna grana. Nema ovde ko da plati visoku uslugu”, kaže Mićić. On je prošle nedelje obišao hotel “Palisad” i potvrđuje ono što se i golim okom može videti da su tu potrebna velika ulaganja. “Pa to je sve propalo. U vrlo je lošem stanju. Još ne znamo šta ćemo tačno tu da radimo, imamo više kombinacija. Sad bi trebalo juriti te kredite. Ne isplati vam se uzeti kredit sa kamatom većom od tri odsto, a gde ćete u svetu da nađete nekog ko će da vam da takav kredit?”, kaže Mićić. On smatra da će  mu olakšavajuća okolnost biti što se njegova građevinska firma već deset godina u Rusiji bavi izgradnjom hotela i da će, pošto u tome ima iskustva, posao renoviranja, dogradnje ili rušenja onoga što treba da se ruši obaviti na najjevtiniji način.”Planiramo da od hotela Palisad napravimo hotel od tri, petiri zvezdice, a kasnije da nađemo partnera među velikim svetskim turoperaterima i napravimo i hotel od pet zvezdica.”

U AD “Palisad” 29,85 odsto akcija ima Akcijski fond Republike Srbije, a 9,91 odsto Republički fond penzijskog i invalidskog osiguranja zaposlenih.

Prema berzanskom prospektu, AD “Palisad” posluje već tri godine sa gubitkom.

Vasilije Mićić je bio dugogodišnji direktor preduzeća “Putevi Užice” (podizvođač na izgradnji autoputa Beograd-Novi Sad) koje je takođe kupio na Berzi. Na tenderu Agencije za privatizaciju, “Putevi Užice” kupili su firmu “Putevi Novi Pazar”. Na Zlatiboru su zadovoljni što je hotel Palisad kupio Zlatiborac, a u Užicu Mićić, koji je dugo godina za svoju firmu radio u Rusiji, važi za ozbiljnog privrednika, “bez mrlje”. NJegov rođeni brat Mića Mićić dugogodišnji je direktor i suvlasnik užičkog preduzeća “Jedinstvo”, koje se bavi zanatskim radovima u građevinarstvu.