Arhiva

Putuj, igumane…

V. Marjanović | 20. septembar 2023 | 01:00
Putuj, igumane…

Foto Tanjug

Najpre se iz Panamskih dokumenata saznalo da je predsednik Petro Porošenko nakon stupanja na dužnost krišom osnovao ofšor firmu na Britanskim Devičanskim ostrvima (sve po zakonu, insistira); potom je na referendumu u Holandiji odbačen sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Ukrajine i Evropske unije, čime je njegovo stupanje na snagu (neophodno je da ga ratifikuju sve članice EU) dovedeno u pitanje. A sad je i nepopularni premijer Arsenij Jacenjuk (politiku njegovog Narodnog fronta odobrava samo dva odsto birača) podneo ostavku, zbog veštački izazvane političke krize i zakulisnih radnji čiji je cilj, kako veruje, bio upravo njegovo uklanjanje s položaja.

Ideja iza ostavke je da se izbegne pad cele vlade, koja je u februaru preživela glasanje o nepoverenju, ali je oslabljena osipanjem vladajuće koalicije. Prevremene izbore ne želi ni Porošenko, mada mu je drago što će Jacenjuku, s kojim se konstantno gložio, videti leđa; za novog premijera promptno je predložio člana svoje stranke i bliskog - kritičari kažu, isuviše bliskog - saradnika, predsedavajućeg parlamenta Vladimira Grojsmana.

Za Jacenjukom će malo ko zažaliti, osim možda ponekog zapadnog pokrovitelja. NJegova vlada nije učinila ništa da bi suzbila korupciju, niti je napravila značajan pomak u reformama. Malo je verovatno da bi i neko drugi u tako teškim okolnostima uradio mnogo više, ali on svakako nije učinio dovoljno. I zato je dobro što odlazi.