Arhiva

U privatne džepove o državnom trošku

P.Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
U privatne džepove o državnom trošku

Foto Masonori Jošida

Jer, još uvek je rano za obelodanjivanje rezultata poslovanja EPS-a u 2016. i koliko god verovali premijeru Aleksandru Vučiću da ono nikada nije bilo likvidnije, takvu informaciju je još uvek nemoguće proveriti, pa je i dalje u centru medijske pažnje njegova spora i traljava reforma, sve veći dugovi, ali i najnovije zloupotrebe položaja nekih rukovodilaca, koji su, ako se sumnje obistine, o državnom, odnosno EPS-ovom trošku, punili račune privatnih kompanija.

Naime, u iščekivanju smene gotovo svih direktora javnih preduzeća, kako je to pre nekog vremena najavio iznervirani premijer Aleksandar Vučić, v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić smenio je nekoliko rukovodilaca u ovom preduzeću zbog sumnji da su zloupotrebljavali službeni položaj. Unutrašnja kontrola u EPS-u potvrdila je, ako je verovati predsedniku Nadzornog odbora, indicije da pojedini direktori ovog državnog sistema jesu oštetili preduzeće za nekoliko desetina miliona evra, jer su, izgleda, poslove nameštali za neke privatne kupce struje.

Politikom naduvavanja prodajne cene struje, EPS je poslednjih godina izgubio oko 300 velikih i državnih kupaca električne energije, pošto je cena struje kojom su konkurisali na tenderima bila viša od konkurentske, a posebno veća no što je kupcima nudila jedna privatna kompanija. Najavljena je i mogućnost pokretanja krivične odgovornosti.