Arhiva

Puč, ali zamalo

T. N. Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
Puč, ali zamalo

Foto Dušan Milenković

Mislite da se plašim protesta? Sad će vojska da protestuje, pa policija, pa će da me smene... Para imamo koliko imamo, a možete da govorite šta god hoćete, poručio je Vučić ubrzo se setivši Đinđića, još jednom. A bila vam je (vojska) sila kada su izlazili da protestuju protiv Đinđića, a sad nije sila, nego je mila zato što je protiv Vučića. Ali sada kada je prošlo sve, i nije bilo nikakvog puča, premijer se opustio, rekao da tu nije bilo šta opasno, očekivao je 100.000 ljudi, a bili su tu Počuča, ravnogorci i još neki tamo.

Kraj protesta nije okončanje ovog problema za Nikolića. Ne mogu se na vojsci prelamati mere kojima bi se dokazalo da može dovoljno da se uštedi. Ko ne želi svoju vojsku, taj će zažaliti što ima tuđu, rekao je. Nikolić traži razgovor sa ministrom odbrane da vidi dokle se stiglo sa zahtevima sa protesta Vojnog sindikata održanog 27. novembra zbog niskih plata i dnevnica. Protesta koji su mediji bliski Vučiću tumačili kao da oni kojima je zadatak da brane državu ustaju protiv nje. Vučić je, nakon svega, poručio: Protestuj svaki dan, majstore, nikakav problem nemam. A što nisi protestovao prošle godine, kad si imao pet posto manje?

Premijer se to obraća oficirima, od kojih je strahovao da mu spremaju svrgavanje s vlasti? To će on i Nikolić da razjasne.