Arhiva

Ratna muka na Balkanu

Radmila Stanković | 20. septembar 2023 | 01:00
Ratna muka na Balkanu


Na ovogodišnji konkurs pristigla su 144 dramska teksta stilske i tematske raznovrsnosti i visokog umetničkog dometa.

Žiri u sastavu - Oliver Frljić, reditelj (predsednik žirija), Biljana Srbljanović, dramska književnica i Filip Vujošević, dramaturg i dramski pisac - izdvojio je pet drama, među kojima je i pobednička Probudi me kada završi, Mirze Skenderagića. Hartefakt će otkupiti autorska prava za pobedničku dramu, postaviti je u nekom od regionalnih pozorišta u svojoj produkciji i objaviti zbirku sa pet najuspešnijih radova.

U nagrađenoj drami Mirza Skenderagić kroz humor i iskrenu emociju, preispituje krvavu ratnu prošlost na Balkanu i postavlja niz pitanja o tome da li je bila moguća drugačija sudbina ljudi u tim ratovima.

Uz ovu dramu, za objavljivanje su odabrane i Kidanje Katarine Mitrović, Stvaranje čoveka Tijane Grumić, Ras cjep Mirne Rustemović i Gde drveće sjaji Nine Plavanjac. Žiri izdvaja i dodeljuje specijalnu pohvalu Filipu Jokanoviću za dramu Mihrap.

Hartefaktov konkurs za savremeni angažovani dramski tekst podržan je od Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Prve godine raspisan je na teritoriji Srbije, da bi se već od svog drugog izdanja proširio na zemlje regiona. Hartefakt ovim putem podstiče i podržava angažovano umetničko stvaralaštvo, stvarajući uslove za kreiranje nove generacije društveno angažovanih, kreativnih i progresivnih snaga.

Oliver Frljić, ovogodišnji predsednik žirija, kaže da značaj konkursa vidi najpre u mogućnosti da savremeni dramski autori iz regiona svojim radom uđu u jedan širi kulturni prostor gde se njihov rad neće vrednovati po nacionalnom ključu i gde jezik kojim pišu neće biti prepreka u recepciji.