Arhiva

Tempirane avio-katastrofe

Branko Stošić | 20. septembar 2023 | 01:00
Tempirane avio-katastrofe

Rusiju je snašla još jedna tragedija. Pola godine posle eksplozije u metro-stanici “Avtozavodskaja”, u Moskvi, kasno sinoć, skoro u isti čas, srušila su se dva putnička aviona kompanija “Sibir” i “Volga avia-ekspres”.

Oba aviona su poletela sa prestoničkog aerodroma “Domodedovo”, u različito vreme, ali se njihov let okončao snažnim eksplozijama u razmaku od samo tri minuta. TU-134, koji je sa 35 putnika i osam članova posade leteo na liniji Moskva-Volgograd, srušio se u 22.56 ni sat posle poletanja, u okolini Tule, dok je TU-154, koji je sa 44 putnika i osam članova posade leteo za Soči, pao u 22.59, u oblasti grada Rostova. Niko nije preživeo u ovim katastrofama.

Prema prvim vestima, koje su se, posle serije zvaničnih izjava i saopštenja, pokazale glasinama, bar jedan od dva aviona bio je žrtva terorističkog akta. Navodno se šest putnika koji su čekirali karte i prtljag - nije ukrcalo u avion. Za drugi avion se nagađalo da je, možda, bio žrtva otmice.

U sredu u podne, međutim, Federalna služba bezbednosti (FSB) učinila je kraj glasinama saopštenjem da nisu otkriveni tragovi terorističkog akta. “Nema nikakvih osnova da se govori o mogućnoj otmici aviona, a trenutno ne raspolažemo podacima koji bi ukazivali na teroristički akt” - izjavio je zvanični predstavnik Centra Federalne službe bezbednosti za odnose sa javnošću Sergej Ignatčenko. Prema njegovim rečima, ispitivanje ostataka aviona nije otkrilo nikakve tragove terorističkog akta. FSB je saopštio da su sve četiri “crne kutije” nađene tokom noći posle katastrofe i u sredu dostavljene u Moskvu.

Uprkos tim pokazateljima, istraga na terenu se nastavlja, a u jednoj od njih učestvuje i zamenik vrhovnog tužioca Rusije Sergej Fridinski, koji je predvodio i tim koji je istraživao okolnosti atentata na čečenskog lidera Ahmada Kadirova, prošlog maja. Ministar za civilnu odbranu i vanredne situacije general Sergej Šojgu takođe isključuje mogućnost da su pad aviona izazvale eksplozije podmetnutih bombi. On je izjavio da su nađena tela svih poginulih i da na njima nema tragova koji bi ukazivali na takvu mogućnost uzroka nesreće.

Na mestima gde su se srušili TU-134 i TU-154, u okolini Tule i kod sela Vladimirovka u Rostovskoj oblasti, pored ekipa stručnjaka Federalne službe bezbednosti i timova spasilaca Ministarstva za vanredne situacije, okupili su se i stanovnici okolnih mesta. Iz njihovih izjava se ponovo, bez obzira na zvanične nalaze dosadašnjeg toka istrage, naslućuje mogućnost da je u oba slučaja nešto vanredno prouzrokovalo tragediju u kojoj je život izgubilo 85 ljudi. Stanovnici tvrde da su čuli snažnu eksploziju koja je u dubokoj noći odjeknula kao strašan udar groma. Ni stručnjaci ne žele da kažu da je zvuk tako velike jačine mogao da izazove samo udar avionskog trupa u zemlju.

Neposredno pre nesreće, samo je posada aviona TU-154 slala signale S.O.S. Oba aviona su kratko vreme pre pada nestala sa ekrana radara. I skoro istovremeni udes dva aviona poslužio je kao povod za pretpostavku da je vrlo mogućno da je u pitanju teroristička akcija izvedena prema nečijem planu. To kažu u dispečerskom centru na moskovskom aerodromu sa koga su poleteli TU-134 i TU-154. “Razlika od samo dva-tri minuta ukazuje pre na tempiranu akciju nego na mehanički kvar” - izjavio je jedan dispečer na aerodromu “Domodedovo”.

O tragediji kod Tule i u Rostovskoj oblasti obavešteni su još u toku noći predsednik Vladimir Putin i premijer Mihail Fradkov. Predsednik Putin svakog sata dobija sveže izveštaje - izjavio je predstavnik za štampu Kremlja Aleksej Gromov. On je rekao novinarima da je predsednik Putin naredio “hitnu svestranu istragu uzroka tragedije”.

I ova tragedija je poslužila kao povod da se smesta zaoštre mere bezbednosti ne samo na aerodromima, već na svim transportnim sredstvima. Nesreća je oživela priču da na aerodromima ponovo vlada javašluk, pošto su posle dugog perioda strogog režima specijalci prepustili kontrolu aerodromskim službama bezbednosti. Zbog toga se sada priča da su se za jedan od dva aviona koji su poleteli sa “Domodedova” prijavila šestorica putnika koji su “odustali”, ali je njihov prtljag, navodno, odleteo. Na aerodromu su izjavili prvo da je prtljag tih putnika iskrcan, a onda da nikakvih putnika koji su odustali od leta nije ni bilo. Ta verzija je usledila posle saopštenja da na mestu nesreće nisu nađeni tragovi eksplozije, odnosno otmice!