Arhiva

Kome smeta tužba?

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Nikakvo čudo, jer Srbija ima stranaka ili pojedinaca koji žele na račun srpskog naroda da stiču karijeru kod tobožnjih saveznika Srbije. Neki, opet, tu tužbu uslovljavaju tužbom BiH i RH protiv Srbije i Crne Gore. Te tužbe ne treba vezati jednu za drugu. Tužba BiH protiv SRJ, a to je svakome poznato, u stvari je tužba samo jednog entiteta (Federacije BiH, pa može se reći da je to samo tužba Muslimana-Bošnjaka). Radišić, u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, izjavio je da nikad tu tužbu nije pročitao. Siguran sam da ni sadašnji član Predsjedništva BiH - gospodin Paravac, nije pročitao tu tužbu.

Opšte je poznato da su u BiH ratovali svi protiv svih (Bošnjaci, Srbi i Hrvati, pa čak i Bošnjaci međusobno), mada je dugo vremena postojala koalicija Bošnjaka i Hrvata protiv Srba. Isto tako, poznato je da su regularne jedinice Hrvatske ratovale na teritoriji BiH protiv Srba.

Ne može se reći da SRJ tokom tog građanskog rata u BiH nije materijalno pomagala Srbe u BiH, da nije bilo dobrovoljaca iz SRJ, ali su isto tako Bošnjaci primali ogromnu materijalnu i vojnu pomoć od islamskih zemalja, sa velikim brojem mudžahedina.

Ne treba zaboraviti da su se protiv Srba u BiH, gotovo cijele 1995. godine borile i NATO snage. Bombardovali su srpske položaje, pri čemu su koristili i radioaktivnu municiju (kako se to popularno kaže “sa osiromašenim uranijem”). Sada bi Srbi BiH, odnosno RS mogli podnijeti tužbu protiv RH i NATO snaga, tražeći naknadu.

Dragan Vikalo,Travnik, BiH