Arhiva

Kokus

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Ne nije reč o pogrešno napisanoj reči za poznatu tropsku palmu kokos. Reč je o engleskoj ili bolje rečeno američkoj reči kokus, koja nije baš srećno transkribovana. Izgovor je bliži transkripciji kokas.

Ovih dana su naše vesti sa neskrivenim zadovoljstvom objavile da je jedna grupa američkih kongresmena održala kokus ili formirala kokus prijateljski raspoloženih članova Kongresa prema Srbiji.

Kokus je termin nastao u političkom životu Sjedinjenih Američkih Država 20-ih godina 18. veka za neformalne ad hoc sazvane sastanke političkih lidera jedne stranke radi dogovora o nekoj političkoj akciji. Takvi sastanci su se održavali najčešće radi dogovora o formiranju vlade ili za kandidovanje stranačkih istomišljenika za neke funkcije ili izbore.

Dosta dugo su se kokusom nazivali neformalni sastanci protivničke stranke, a ne isti takvi sastanci svoje stranke. To potiče iz filozofije demokratije po kojoj politička dogovaranja treba da budu javna, a ne ispod žita.

Britanci su počeli da upotrebljavaju termin kokus od 1878. godine, ne za neki neformalni stranački sastanak, već za sistem političkog dogovaranja koji su uočili sa izvesnim prezirom u SAD.

Ne stoprocentno, ali je, po etimolozima, najverovatnije da reč kokus vodi poreklo iz jezika drevnog američkog plemena Algonkina. Prvi je ovu domorodačku reč zabeležio kolonijalist kapetan DŽon Smit (17. vek) u svojim zapisima “Virdžinija”, o predelima koje je kolonizovao i dao to ime budućoj saveznoj državi. Zabeležena je u obliku canj-canjaassough, reč za koju je čuo da znači savetnik, nastalu od glagola govoriti, ubeđivati, savetovati.

Plod kokos je dobio ime u Španiji (coco, nešto kao naša onomatopeja bau-bau), jer se kokosova kora upotrebljava da se, kao kod nas od bundeva, prave maske sa tri otvora, dva za oči i jedan za usta i time plaše deca.

Dakle, kokos je služio da se plaše deca, a kokus da se plaše odrasli protivnici optužbama za antidemokratsku nekorektnost. Izgleda da obe reči danas više ne uteruju strah u kosti niti izazivaju bilo kakvu nelagodu. Ni kod nas.