Arhiva

Kad je pocelo

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Kao što je poznato, general Vesli Klark održao je pre dve godine u Budimpešti govor u kom je pledirao za reviziju "Trijanonskog ugovora" kojim je Madarska, pored ostalog, izgubila teritorije Banata, Backe i Baranje.
Odmah nakon toga zapocela je užarena diskusija u madarskoj štampi o nepravednosti tog ugovora i gromoglasne izjave predsednika Orbana i Genca.
Aranžiran je prijem kod predsednika SAD Bila Klintona, ali je rezultat tog sastanka, do danas, ostao nepoznat iako je znatiželjnost madarske štampe bila prevelika.
Pre odlaska te delegacije u Vašington, u Budimpešti su se okupili gotovo svi prvaci madarske manjine u Vojvodini, da bi joj dali duhovnu podršku.
Tim cinom zapocela je uveliko i kampanja u Vojvodini, za ostvarenje vecih autonomnih prava madarske manjine - što je rezultiralo "Sporazumom" izmedu "Vojvodanskog kluba" i "nacionalnih zajednica" Vojvodine, kojim se regulišu njihova autonomna i politicka prava unutar Vojvodine.
Valjda je prirodno da održavanje javnih zborova Hortijevih fašistickih hordi "Honveda" usred Novog Sada - a potom potajno stvaranje "Segedinsko-severonbacke privredne regije", bez obaveštenja, naših nadležnih organa izaziva revolt Šešeljevih nacionalista usled cega je i došlo do nemilih srpsko-madarskih tuca i sramnih uništavanja nadgrobnih spomenika.

Mihajlo Konjevic,
dipl. pravnik,
Beograd