Arhiva

Idemo dalje

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Idemo dalje

Bogdan Tirnanić je postigao veliki uspeh: U sarkastičnom odgovoru dr M. Rakiću (iz NJujorka) i g. Stevanu Draškoviću (iz Švedske) povodom njihovih opomena da je u svom tekstu “Za kralja i otadžbinu” napravio dve ozbiljne greške u istorijskim činjenicama, on čini još jednu.

Molim da mi oprosti što se i ja (iz jednog holandskog sela) - opet iz “dijaspore” koja ga očigledno veoma iritira, usuđujem da mu obratim pažnju na tu grešku. On piše: “... To je inače u tradiciji te familije: Aleksandar Karađorđević došao je na vlast 1842. godine posle ubistva ‘čestitog kneza’ Mihaila Obrenovića u Topčideru...” (podvlačenje moje).

Za čuđenje je (ili možda, i nije) kako se g. Tirnanić ležerno poigrava istorijskim činjenicama. Knez Aleksandar Karađorđević je došao na vlast posle Vučićeve bune (1842) u kojoj je bio zbačen knez Miloš Obrenović i vladao je do 1858, kada ga je Svetoandrejska skupština zbacila.

Ne poričući moguću vezu ekskneza Aleksandra Karađorđevića sa atentatorima, mora se reći da je knez Mihailo Obrenović ubijen ne 1842. - nego čitavih 26 godina kasnije, 1868. Nadam se da g. Tirnanić neće opet (delimičnu) krivicu baciti na lektora, kao u svom prethodnom odgovoru. Preuzimao je on na sebe, ili ne - bilo bi mu ipak bolje da se okani istorije.

Da ga ne bih preterano i dodatno iritirao, neću se potpisati titulom, nego - jednostavno,

Jovan Kačaki,

Zavemerdam, Holandija