Arhiva

Pucanj na Hrista

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Prilikom dočeka Nove 1945. godine, Marko Mesić, komandant jugoslovenskog bataljona koji je došao iz SSSR-a na predlog Kominterne, primljen je u KPJ. I? Šta se dogodilo tokom slavlja povodom primanja članske knjižice? Igrom slučaja, Milorad Bajić, filmski režiser - dokumentarista, nedavno je saznao, video i snimio sledeće:

- Prilikom šenlučenja u znak odanosti partiji, Mesić - iz sastava 369. ustaške pukovnije pod Staljingradom - ušao je u crkvu Sveti Andreja pored Kraljevskog dvora na Dedinju i pucao Isusu Hristu u čelo. Ova rana na čelu freske Isusa Hrista može se i danas, posle 60 godina, videti na kupoli crkve.

Osim što je u međuvremenu otkrio da je Marko Mesić stric sadašnjeg predsednika Hrvatske, istražujući dalje ovaj slučaj, Bajić je došao i do sledećih podataka:

- Marko Mesić je zarobljen sa još 360 ustaša podno Staljingrada, NKVD ih je prevaspitao i sve ih uključio u novoformirani jugoslovenski bataljon koji se kasnije našao u Beogradu. Zanimljivo je i da je prilikom dodeljivanja Titovog odlikovanja Mesiću tom prijemu prisustvovao i Edvard Kardelj koji je političkom komesaru bataljona Đuri Lončareviću rekao da se “u Beogradu nakupilo mnogo ustaša i mi to moramo raščistiti”.

Inače, kako kaže autor, pored odlikovanja Josipa Broza, Mesić je ranije dobio i odlikovanja Hitlera, Musolinija, Ante Pavelića i NKVD-a.