Arhiva

Kako ga ščepati

Vladan Stošić | 20. septembar 2023 | 01:00
Kako ga ščepati

Muškarci su lovina a svaka lovina traži svoj mamac”, kaže Eva (35) ekonomista, odgovarajući na pitanje kako zavodi muškarce. Prema njenom mišljenju, postoji više tipova muškaraca i za svaki tip treba primeniti drugačiju tehniku zavođenja.

“Prvi tip su ‘plašljivci’, oni su prosečni u svemu i svesni su toga ali nemaju hrabrosti da pokušaju da nešto promene, mnogo se plaše. Sa njima je najlakše, najčešće je dovoljno da im pokloniš malo pažnje i tvoji su. Postoje i ‘bezobrazni plašljivci’ oni su slični običnim plašljivcima ali to maskiraju bezobrazlukom. To su oni što su najglasniji u kafiću ali kad treba platiti, teško se hvataju za novčanik. Kao i prvi tip i oni se plaše da zagrizu i urade nešto od svog života ali to maskiraju bezobrazlukom. NJih je takođe lako zavesti - otvoreno im daš do znanja da će dobiti malo seksa i to im je dovoljno.”

Pored ove dve kategorije muškaraca Eva poznaje i treću, njoj najmiliju, za koju smatra da je “ono najbolje kod muškaraca” i koju naziva “beogradski frajer”. NJih je najteže zavesti ali u tome je njihova privlačnost. O tome kako zavodi “beogradskog frajera”, Eva kaže:

“‘Beogradskog frajera’ primetim čim uđem u kafić ili dođem na žurku. On je pomalo bezobrazan, duhovit i po mogućstvu ironičan ali ne i ciničan. Zna šta hoće i kako da dobije to što želi i zbog toga je pomalo uobražen ali taman toliko da to bude zanimljivo. Nonšalantan je prema svemu: novcu, poslu, ženama ali to je deo njegovog šarma. Vodi računa o garderobi čak i ako izgleda pomalo odrpano jer je i ta odrpanost njegov stil. Takve ne možeš zavesti ni lako ni brzo ali u tome je izazov. NJihovo zavođenje traje mesecima, tu nema frontalnog napada, sve je u tajmingu i stilu.”

U praksi Eva zavodi “beogradskog frajera” na sledeći način:

“Prvo se potrudim da me primeti. To postižem smehom, šalom ili gafom a ponekad i ‘slučajnim’ dodirom dok se provlačim kroz gužvu kraj njega uz jedno tiho ‘izvini’. Onda sredim da se nađemo u istom društvu da me malo bolje upozna. On tada zaključi da sam ja malo izgubljena ali ne i glupa, da imam svoj cilj u životu ali nisam sasvim sigurna kako da do njega dođem i da je prava sreća da je on tu da mi pomogne i usmeri me. Kada smo se donekle upoznali, obavezno nestanem iz njegovog vidokruga na neko vreme. Kada se pojavim i on kaže: ‘Baš sam se pitao gde si’ - znam da sam uspela. Primetio je da me nema i pitao se gde sam. Upecao se!”

Eva kaže da uživa u zavođenju “beogradskih frajera” ali da ih sve teže nalazi jer su oni “vrsta u izumiranju”.

Pobodi zastavicu i idi dalje

Prema rečima Vanje Govorko, kliničkog psihologa, zavođenje je izvestan način ljubavne igre i ljubavnog stila.

“Zavođenje ima pravila, strategiju, bodove za vešte i kaznu za loše igrače. Jedno od pravila zavođenja je da je dopušteno pretvaranje da se poseduju osećanja kojih nema. Zbog toga, kada im partner postane nezanimljiv, zavodnici prekidaju igru i traže novog koji im je zanimljiviji. Kao i u svim drugim igrama i u ovoj igri dozvoljeno je varanje, npr. Laž u vezi sa godinama ali te igre doprinose napetosti i uzbudljivosti zavođenja pogotovo ako je neko sposoban da to učini tako da ne izgovori nijednu lažnu reč.”

Vanja Govorko ističe da u zavođenju cilj nije seks već sama igra, da zavodnici ljubav doživljavaju kao igru koja treba da bude zabavna i da zavođenju prilaze kao sportskoj disciplini čiji je cilj uspeti se na najvišu planinu, pobosti zastavicu i potom otići dalje.

“Pogrešno je zavođenje pripisivati samo ženama jer ono nije vezano za pol, i žene i muškarci zavode na sličan način. Zavođenje je u 17. i 18. veku bilo primereno samo muškarcima ali danas su moralni kodeksi promenjeni a i žene su se emencipovale i na tom su polju ravnopravne sa muškarcima”, objašnjava Vanja Govorko.

Prema njenom mišljenju, zavodnici i zavodnice moraju da imaju određene kvalitete da bi bili uspešni. Treba da budu komunikativni, da se lako kreću kroz društvo i sklapaju kontakte sa ljudima. Moraju biti i dovoljni sami sebi jer je njihov moto da posle dobre zabave svako odlazi svojim putem.
Evino zavođenje je promišljeno i svesno ali ona se prilagođava onima koje zavodi, ona je njihovo ogledalo. Ovu karakteristiku zavođenja primetio je i Vensan Dekomb koji je rekao da onaj koji je zaveden pronalazi u zavodnici “vlastito biće sazdano od šarma i zavodljivosti, voljenu sliku sebe”.

Po mišljenju Katarine (24), studentkinje, zavođenje može postati rutinsko a tada može postati opasno.

“To je kao neka uloga u kojoj moraš da vodiš računa o tome u kakvom položaju su ti ruke, kako ti stoji pramen koji ti ‘slučajno’ pada preko lica. U jednom trenutku sam shvatila da mi taj stav postaje prirodan, uobičajen baš kao disanje i tada sam se uplašila. Više nisam vodila računa o onome koga zavodim, on više nije bio ličnost već objekat mog zavođenja i tada sam shvatila da ću postati bezosećajna i prestala sam to da radim.”

U zavođenju godine nisu presudne. Margit Savović, političar i doktor pedagoških nauka nedavno je proglašena za zavodnicu kada se saznalo da je u vezi sa čovekom koji je mlađi od nje. Ona smatra da razlika u godinama nije bitna ali da fizički izgled ima uticaja na zavođenje.

“Prvi kontakt se uspostavlja pogledom i zato mislim da je fizički izgled važan. Muškarci kažu da je on važan za njih dok žene tvrde da za njih izgled nije bitan ali mislim da to nije tačno i da su muškarci iskreniji od žena. Samosvesne žene kažu da se ulepšavaju zbog sebe a ne zbog muškaraca. Uvek mi je zabavno da čujem da je neka žena ugradila silikone ‘zbog sebe’ a ne zbog muškaraca. Nisam primetila da neka od onih koje su ih ugradile ostaje kod kuće i stoji pred ogledalom gledajući svoje silikone osećajući se na taj način bolje. Obično odmah posle operacije izlaze i prikazuju ih. To je i normalno, čemu im služe silikoni ako ih niko ne vidi”, kaže za NIN Margit Savović.

Ipak, ona smatra da se muškarci ma koliko isticali da im je bitan izgled žene, neće zadovoljiti samo njime i da lepota ne može biti jedino oružje zavodnica.

Gospođa Savović dodaje:

“Lepa žena će privući muškarca ali za zavođenje je potrebno nešto više. Postoji izreka da neprijatelja treba tući sopstvenim oružjem. Zbog toga ja u zavođenju koristim ista sredstva pred kojima i sama pokleknem. Kada zavodim ja sam duhovita, u razgovoru ‘pročačkavam’ razne teme i sve to uz lake primese erotike i tajnovitosti. To obično uspeva, reč je veliki afrodizijak.”

Ako fizički izgled nije presudan za zavođenje on je ipak važan a tome kako neko izgleda i te kako doprinosi odeća koju nosi. Danas odeću promovišu manekenke koje se smatraju oličenjem zavodljivosti. Naš supermodel i glumica Anćelija Vujović kaže:

“Iznenadim se kada mi neko kaže da su moje fotografije zavodničke. Ne poziram da bih zavodila, ja samo želim da moje fotografije budu upečatljive.”

Anđelija smatra da su njene fotografije zavodničke zbog odeće koju nosi dok se fotografiše. Tako nešto ne može da kaže pevačica Tijana Dapčević koja se slikala gola za reklamu za jednu vrstu teniskih patika. Iako ovakve fotografije obično izazivaju negodovanje onih koji smatraju da su takve reklame neukusne ovaj put su takvi komentari izostali a muškarci su zadivljeno posmatrali Tijanu koja im se zavodljivo smešila sa bilborda. Tijana objašnjava:

“Kada sam pristala da se slikam, znala sam da ne želim da fotografija bude vulgarna već zavodljiva. Fotograf Dejan Milićević i ja smo mesecima razmišljali o tome kako treba da izgleda ta fotografija. To je kombinacija reklamne i art fotografije koja nagoveštava ali ne otkriva sve.”

Strndžanje

Kako se nekada zavodilo na selu?

Stojanka koja prodaje sir na Bajlonijevovoj pijaci kaže:

“Menja ti se to, dete moje, i u tem ima moda. Moja majka je u kolu igrala ali se nije sa momkom za ruke držala već su igrali tako što je svako držao jedan kraj maramice. Ja sam se sa momcima u kolu za ruke držala jer maramice više nisu bile u modi. Svoga budućeg muža sam u kolu tako za ruku stiskala da mu je utrnula ali se ipak zagledao u mene.”

Prema rečima Vesne Dušković, višeg kustosa Etnografskog muzeja u Beogradu, u prošlim vremenima zavođenja je na selu bilo na vašarima, seoskim slavama ili zavetinama.

U istočnoj Srbiji važila su drugačija pravila jer taj region karakteriše liberalnije shvatanje seksa. Za ovaj kraj karakteristično je i strndžanje.

“Strndžanje se u istočnoj Srbiji održalo sve do sedamdesetih godina. To je običaj da se iz kola izdvoje momak i devojka i odu u žbunje. Bio im je dozvoljen svaki fizički kontakt ali samo do struka.”

Vesna Dušković objašnjava da se u istočnoj Srbiji devojka dovodila u kuću “na probu” pa bi se venčanje održalo tek kada devojka ostane trudna.
Da li je tajna uspešnog zavođenja u nagoveštajima i iluziji koju oni proizvode. Filozof Žan Bodrijar napisao je knjigu “O zavođenju” u kojoj je rekao da “zavodnica pretvara i samu želju u iluziju”. On je zavodnice uporedio sa idolima i holivudskim filmovima rekavši da njihova moć leži u mitu koji ih obavija.

Ruška Jakić, novinarka, ima status zavodnice. Ruška sebe smatra “veterankom zavodnica” a njenoj reputaciji zavodnice doprinosi to što je Zdravko Čolić svojevremeno tvrdio da je njegova pesma “Ružice, Ružo, Ruška” posvećena njoj, tri braka iz kojih je izašla - kako ona kaže - “srećno razvedena”, kao i čitav niz muškaraca sa kojima je u tabloidima dovođena u vezu. Status zavodnice Ruški je donela i emisija “LJubav i moda” čiji je autor i u kojoj je pored ostalog i na osnovu sopstvenog iskustva podučavala žene kako da budu zavodljive. Emisija je u jednom periodu imala 1 700 000 gledalaca. Rušku je nedavno javno zaprosio mladić duplo mlađi od nje ali je ona odbila njegovu ponudu.

Kakav je kraj zavođenja? Da li ono završava seksom? Eva se nasmejala na ovo pitanje i rekla da je spavala sa manje muškaraca od većine žena koje poznaje. Ruška Jakić kaže:

“Učestvovala sam u emisiji u kojoj mi je voditeljka pokazala statistiku po kojoj svaka peta Srpkinja ima ljubavnika i pitala me kako se ja uklapam u tu statistiku. Rekla sam joj da sam se ja udala za sve svoje ljubavnike, pa neka ona pronađe moje mesto u toj statistici.”

Dakle, u zavođenju je sve neizvesno i nikada nije moguće znati šta će se desiti u sledećem trenutku niti kakav će biti njegov ishod. Izgleda da svu neizvesnost zavođenja najbolje oslikavaju stihovi iz Bajagine pesme “Grad”.

“Ja joj kažem: ‘Lažeš!’ Ona kaže: ‘Lažem.’ I ja ne znam šta ću da joj kažem, možda ipak i ne folira.”