Arhiva

Učitelji i slova

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

 Prof. dr Fileki sugeriše da nikada i nigde o tome kako će izgledati standardizovano rukopisno pismo nisu odlučivali učitelji, bez učešća stručnih krugova. Konstatuje da “nije reč o velikoj brizi, nego o otaljavanju posla”. Poredi našu decu sa malim Kinezima, Japancima, Indusima - onima koji imaju znatno složenije oblike slova od naše azbuke. I na kraju kaže da se nesumnjivo radi o potcenjivanju dečije sposobnosti i njihove kreativnosti.

Poštovani profesore, vaše pismo smo mi učitelji, pre svega, shvatili kao zlonamerno i tendenciozno. Naše akcije je, pre svega, odgovor na saradnju Zavoda za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava iz Beograda i vas, jer vi iniciraste i uvedoste promene u izgledu slova. Vi ih opteretiste lukovima, kukicama, vi ih usložiste. Tri godine izlazi takav Bukvar od Zavoda, a ove godine i od Narodne knjige.

Učitelji su odmah ukazali na te izmene, no izdavači su ćutali a većina učitelja je radila onako kako je naučena. A pitanje pisma je državno pitanje, fundamentalno pitanje jedne nacije.

Otuda je i na pomenutom skupu citiran Dinko Davidović da je “potrebno puno poštovanje zakonske odredbe o zaštiti srpskog ćiriličnog pisma”. Na tom sastanku se nije išlo od najslavnijeg majstora Orfelina - no od slova koje je Vuk Karadžić preuzeo od Save Mrkalja i onih ubačenih tri-četiri slova (latinice i bugarske ćirilice).

Poštovani profesore, ovo nije bio skup samo učitelja. Dobro znate da su na sastanak bili pozvani izdavači udžbenika, društvo za zaštitu ćirilice, metodičari srpskog jezika učiteljskog fakulteta, predstavnici katedri za srpski jezik filoloških fakulteta, Filozofskog fakulteta - katedra za pedagogiju, predstavnici SANU, Matice srpske, predstavnici Ministarstva prosvete... Profesore, i vi ste bili pozvani i očekivali smo vaše aktivno učešće. Niste se odazvali, a kritikujete nas. Najblaže rečeno - nekorektno.

Učitelji nisu neradnici i neznalice. Baš zato što znaju posao, svesni su svoje odgovornosti i kompetentnosti! Zato su ustali u odbranu jednostavne srpske pisane ćirilice.

Za Savez učitelja Srbije

LJubiša Budimir,
učitelj