Arhiva

Oživljeno delo Milana Kašanina

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Glavna nagrada na Božićnom salonu knjiga u Beogradu pripala je Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda za Izabrana dela Milana Kašanina, koja je priredio Milovan Vitezović. Inače, samo pojavljivanje ovih dela veliki je događaj u srpskoj kulturi.

Izabranim delima Milana Kašanina u osam obimnih knjiga, u koje je ušlo šesnaest naslova, može se steći potpuni utisak o monumentalnosti dela ovog izvrsnog istoričara književnosti i umetnosti, književnog i umetničkog kritičara, esejiste, pripovedača, romansijera, mislioca i memoariste”, kaže Milovan Vitezović. “Uviđa se književna veličina Milana Kašanina. On je nekonvencionalni intelektualac prvog reda, koji zadivljuje velikom darovitošću, osobenim naučnim pogledima, temeljnim analizama, sigurnim sudovima, neočekivanom pronicljivošću i stilom koji pleni u ovoj svojoj raznorodnosti.”

Potom Vitezović napominje:

“Milan Kašanin je i rođenjem, i vaspitanjem, i obrazovanjem, i uverenjem, i načinom života bio veliki Evropejac. Ali je svojim stvaralaštvom bio srpski intelektualac, smatrajući da se samo tako i može biti Evropejac.”