Arhiva

Trijumf Klinta Istvuda

Jasmina Lekić | 20. septembar 2023 | 01:00

“Devojka od milion dolara” u režiji Klinta Istvuda osvojila je četiri Oskara, ali ona glavna: kao najbolji film, za režiju, za glavnu žensku ulogu (Hilari Svonk) i sporednu mušku ulogu (Morgan Friman).To je istovremeno donelo apsolutni trijumf ostarelom Klintu Istvudu, koji dokazuje da je još u odličnoj formi.Slavnom glumcu, ali i reditelju, to je, u stvari, treći Oskar: već ga je dobio za film “Neoprostivo”, baš kao i za životno delo.Pa, ipak, i posle toga, Klint Istvud je nastavio da snima, neumoran već kakav je, da bi još jednom bio nagrađen najvećim filmskim priznanjem na svetu. Wegov poslednji film je o devojci, konobarici, koja želi da postane bokserski šampion ...

Glavnim favoritom smatrao se, te noći u svečanoj holivudskoj “Kodak” dvorani, Martin Skorceze čiji je visokobuyetni film “Avijatičar” o ekscentričnom milijarderu Hauardu Hjuzu imao čak jedanaest nominacija.I ne samo zbog toga: Skorceze, kojeg mnogi ubrajaju u tri najbolja svetska reditelja, nikada nije dobio Oskara.Baš kao ni Leonardo di Kaprio, njegov omiljeni glumac, koji u “Avijatičaru” igra glavnu ulogu.Ponovio se, zapravo, fijasko već viđen kad su u istoj situaciji oni bili sa skupim “NJujorškim bandama”. Opet, ništa. Ali je zato lepa Kejt Blanšet ipak osvojila Oskara za ulogu Ketrin Hepbern, velike ljubavi Hauarda Hjuza.

Prema očekivanjima, mladi DŽejmi Foks takođe je trijumfovao te burne noći ostvarivši sjajno ulogu Reja Čarlsa u filmu Tejlora Hekforda “Rej”.

U izuzetno jakoj konkurenciji za najbolji film van engleskog govornog područja, Oskara je dobio španski film “Unutarnje more” Alehandra Amenbara sa Havijerom Bardemom u teškoj ulozi paraplegičara koji se bori za svoje pravo na smrt; taj film je već osvojio rekordnih 14 nagrada “Goja” i tako, samo na domaćem terenu, ostavio sasvim po strani “Loše vaspitanje” Pedra Almodovara.

Oskar za životno delo ovog puta je uručen Sidniju Lumetu (80) kojeg pamtimo po filmovima “Dvanaest gnevnih ljudi”,”Pasje popodne” i “Serpiko”.