Arhiva

Ima li morala?

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Kada je maja 1996. tadašnji guverner NBJ D. Avramović, popularni “deda Avram” bio smenjivan, rekao je u Skupštini: “Prodajte Dedinje i automobile i imaćete para!” Tada mu je sadašnji ministar finansija javno odao priznanje na hrabrosti i poštenju. Danas pomenuti ministar, koji stalno ističe da se mora smanjivati javna potrošnja, lakonski odgovara da ovo povećanje plata poslanicima i nije neki veliki izdatak, jer je reč o samo 250 ljudi (kakav eufemizam!) – možda to i nije javna potrošnja!

Danas, nažalost, toga više nema. Ako se i sretne takav primer, o njemu moraju pisati novine kao nedavno o predsedniku opštine Novi Bečej koji se odrekao svoje plate (penzioner je) u korist stipendija mladih akademaca, smanjio broj činovnika u opštinskoj upravi i skresao plate funkcionerima.

Do moralnih vrednosti u ovoj zemlji, očito, niko više ne drži, a poslanicima moral je što i lanjski sneg. Međutim, sve ima svoju cenu.

Proročki i gorko zvuče reči Kusturičinog junaka iz filma Sjećaš li se, Doli Bel?: “Hoće li sunce u ovom gradu ikad zasjati kako treba?... Neće, moj Dino, neće...” U ovoj zemlji važiće i dalje: Dok psi laju, karavan prolazi. Ali, dokle?

Mile Guteša,

Markovićevo