Arhiva

Zamke za Angelu Merkel

Dragoslav Rančić | 20. septembar 2023 | 01:00

Posle Svetskog prvenstva u fudbalu Nemci su se prepustili zasluženom političkom predahu. Svetu su se, na Mundijalu, prikazali kao uspešno i srećno društvo u efikasnoj državi. Nije se moglo naslutiti da tom državom s dosta napora upravlja “velika koalicija”, sastavljena od političkih protivnika, demohrišćana i socijaldemokrata.

Posle fudbala, nemačka politička aktivnost osećala se prevashodno na spoljnom planu. U poseti Berlinu bio je predsednik Buš, a potom je kancelarka Angela Merkel učestvovala na samitu Grupe 8 najvećih industrijskih zemalja, održanom u Petrogradu. Ona je tamo imala važne razgovore sa predsednikom Putinom. Našla je, tvrdilo se, pravu meru u određivanju međunarodnog položaja Nemačke: popravila je odnose sa Amerikom, a nije ih pokvarila sa Rusijom. Otišla je, zadovoljna, da se odmara i planinari po Dolomitskim Alpima u severnoj Italiji.

A onda je, u njenom odsustvu, usledio hladan tuš: samo 17 odsto Nemaca ima “vrlo veliko” ili “veliko” poverenje u njenu vladu – pokazala su ispitivanja javnog mnjenja. Opala je znatno i popularnost stranke CDU-CSU na čijem je čelu kancelarka.

“Đavo uvek nađe posao za zaludne ruke”, setio se komentator “Špigla” stare izreke. A đavo je – kao što kaže druga izreka – “u detalju”. Tako je čitav niz detalja otkrio da je ne samo “velika” koalicija iznutra znatno krhkija nego što spolja izgleda, nego i da Angela Merkel ima dosta muka sa “mangupima u sopstvenim redovima”. U njenom odsustvu, naime, konzervativna štampa i neki istaknuti funkcioneri CDU-CSU počeli su da kritikuju ne samo program vlade, nego i dogovorenu i tekuću politiku stranke. To liči na lukavo postavljanje zamki u koje kancelarka može lako da upadne, ako nije oprezna ne samo sa svojim političkim protivnicima, nego i sa svojim najbližim saradnicima. Istovremeno, to govori da njena pozicija u stranci, iako je delovala kao stabilna, nije bez mogućih većih izazova.

“Frankfurter algemajne cajtung” u “velikoj” koaliciji nazire “rupu kohabitacije” koja “u načelu usporava, ako sasvim i ne koči, razumno rešavanje problema zemlje”. Nedeljnik “Štern” smatra da, sa ovakvom koalicijom, unutrašnja politika praktično ne postoji, jer “vladajuće stranke kupuju vreme ne bi li se konsolidovale pred verovatno nove izbore”.

Jirgen Ritgers, premijer pokrajine Severna Rajna – Vestfalija i uticajni funkcioner levog krila CDU-CSU, izjavio je u “Šternu” da je “vreme da se stranka oprosti od nekih pogrešnih postavki”. Takva je, na primer, “tvrdnja (Angele Merkel iz izborne kampanje) da smanjenje poreza vodi porastu investicija i broja radnih mesta”. On traži i hitno “unapređenje socijalnog profila stranke” – bilo šta da to znači – jer se “velika” koalicija teško prilagođava zahtevima vremena. Jedan drugi funkcioner, Jerg Šenbom, prva ličnost CDU u pokrajini Brandenburg, tvrdio je u “Bild cajtungu” da se “uopšte ne vidi da li stranka sledi bilo kakav politički kurs”.

Ronald Pofala, generalni sekretar CDU i jedan od najbližih saradnika Angele Merkel, apelovao je na stranačke kolege da ističu zasluge stranke unutar koalicije za njeno održanje i funkcionisanje. Smatra, međutim, da je potrebno “raditi na definisanju profila CDU kao dela vladajuće koalicije”. On očigledno sluti da nezadovoljstvo u samoj CDU-CSU, koja je inicijator “velike” koalicije, može da podrije i stabilnost i program vlade. U štampi, međutim, nema nagoveštaja da bi ove kritike mogle da dovedu do krize i pada vlade. Procenjuje se, samo, da obe stranke žele da konsoliduju svoje redove pred novo izborno sučeljavanje, najverovatnije za godinu dana.

Iz šire javnosti najviše kritika vladi Angele Merkel upućeno je na predlog reforme u zdravstvu.

Nemačka, priznaje se, ima jedan od najboljih sistema zdravstvene zaštite. Ali je pitanje koliko je on dalje održiv bez temeljne reorganizacije i većih sredstava. Zdravstvenu zaštitu pokriva preko 250 osiguravajućih kompanija koje obuhvataju 90 odsto stanovništva. (Preostalih 10 odsto čine imućniji građani koji imaju privatno osiguranje.) U zdravstveni fond svaki zaposleni Nemac daje 14 odsto svoje plate. A fond će iduće godine svejedno biti u deficitu za sedam milijardi evra.

Vlada je predložila da se deficit ne pokriva povećanjem poreza, nego povećanjem doprinosa zaposlenih za samo 0,5 odsto – ali nije naišla na podršku. U nekim gradovima bilo je čak i demonstracija.

Očekuje se da Angela Merkel uskoro progovori o svim pomenutim pitanjima javno, u svojim nedeljnim obraćanjima naciji preko televizije pod nazivom “Kancelarka direktno”. Ali, iskrsle su teškoće. Ispostavilo se da je reditelj programa iz kompanije koja je na konkursu dobila pravo prenosa zet Jirgena Štojbera, šefa bavarske CSU, glavnog partnera CDU kojom rukovodi Angela Merkel. Tako je otvorena rasprava o sukobu interesa.