Arhiva

Drašković i Čović za pad vlade

Vladimir Sudar | 20. septembar 2023 | 01:00

Da li će se poslanici Skupštine Srbije izjašnjavati o poverenju vladi Vojislava Koštunice još se ne zna, jer postoji mogućnost da vladajuća većina skine tu tačku sa dnevnog reda. U ovom trenutku izvesno je da su radikali zvanično podneli Predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Republike Srbije koji je parlamentu dostavljen 6. aprila. Prema jednom tumačenju, u roku od 15 (radnih) dana Skupština bi trebalo da prekine tekuće zasedanje i izjasni se o uvrštavanju ove inicijative na dnevni red. Druga škola mišljenja smatra da bi se ova tačka mogla naći na dnevnom redu tek po okončanju tekuće sednice (za koju se prognozira da će se završiti tek posle praznika).

Za sada, jedino izvesno je da će se o poverenju vladi razgovarati u maju kad prođu versko–radnički praznici. Poslanici vladajuće koalicije ubeđeni su da će, kad bude vreme za to, Predlog za izglasavanje poverenja vladi biti skinut sa dnevnog reda, čime će se Koštuničin kabinet u narednih šest meseci obezbediti od sličnih nestašluka opozicije. Međutim, pojedinci iz DS-a i SRS-a najavljuju da su završene pripreme za vanredne parlamentarne izbore i da se samo čeka objavljivanje datuma njihovog održavanja. Iako novi srpski politički mislioci svakodnevno uveravaju javnost da izbori u ovom trenutku nikome ne odgovaraju, dve najpopularnije stranke u Srbiji ih odlučno demantuju.

U obe opozicione stranke kažu da nije bilo međusobnih razgovora na zadatu temu, ali tvrde da su oni nepotrebni jer su im ciljevi isti. Za početak, jedni od drugih očekuju da onog dana kad se predlog nađe na dnevnom redu, obezbedi prisustvo svih 119 poslanika SRS-a i DS-a. Međutim, nije izvesno da će svi opozicionari tog dana sesti u poslaničke klupe. Jedan radikalski poslanik istupio je iz stranke zbog napuštanja izvornog Šešeljevog programa, ali bi i on, imajući u vidu vladine nestašluke sa Lukićem, trebalo da podrži inicijativu. Sve i da je sklopio dil sa DS-om za šta ga je optužio Nikolić, moglo bi se računati na njegov glas. S druge strane, demokrate baš i ne računaju na glas Nataše Mićić, koja se prilikom glasanja o nepoverenju Mlađanu Dinkiću nije pojavila u Skupštini, ali je istog dana napala DS da odstupa od svoje politike. Ni prisustvo Gorana Svilanovića nije zagarantovano, imajući u vidu njegove međunarodne poslovne obaveze.

Pod pretpostavkom da svi poslanici izabrani na listama DS-a i SRS-a dignu ruku kad bude trebalo, za izglasavanje nepoverenja vladi Vojislava Koštunice nedostajaće još sedam glasova. Tih sedam glasova mogli bi da im obezbede poslanici koji ne pripadaju nijednoj poslaničkoj grupi. Reč je o četvoro poslanika SPO-a lojalnih Vuku Draškoviću i troje poslanika Čovićevog i Orlićevog SDP-a. Iako u vladajućoj koaliciji smatraju da ni Vuk ni Čović neće rušiti vladu zbog funkcija koje su njihovi ljudi zaposeli, druga strana navodi nešto drugačije argumente. Naime, Vuk Drašković je sve samo ne srećan zbog udbaško-legalističkih igrarija sa pijetetom svojih koalicionih partnera i nešto i nije srećan zbog gubitka kontrole nad osam poslanika, pa se računa na njegovo “otkazivanje poslušnosti”. S druge strane, SDP je stranka poznata isključivo po tome što je srušila Živkovićevu vladu, pa se očekuje da bi nešto slično moglo snaći i Koštuničinu. Međutim, problem je što bi se malo ko u DS-u usudio da bilo šta obeća partiji koja je srušila prvu reformsku vladu.

Drugi scenario odnosi se na pridobijanje socijalista, ili dela njihovih poslanika za rušenje vlade. Iako je potpredsednik DS-a Dušan Petrović izjavio da “socijalisti neće rušiti vladu sve da ona isporuči Ivicu Dačića”, ni demokrate ni radikali ne isključuju otkazivanje poslušnosti bar dela poslanika odanijih Miloševiću, posebno u slučaju ako bi “čovek koji je pobedio NATO” bio uhapšen i sproveden u Hag. Takođe, računa se i na aktiviranje “spavača” Bogoljuba Karića u vladajućim strankama. U svakom slučaju, izgleda da je velika trgovina mandatima na pomolu.

Verovatnoća da će pasti vlada jednaka je ulasku DS-a u nju, ali je izvesno da će Predlog za izglasavanje nepoverenja Tomislav Nikolić iskoristiti da Koštunicu i satelite za skupštinskom govornicom žestoko provuče kroz blato. Na to ukazuje tekst obrazloženja, pun “patriotskih” floskula kojima radikali žele da pokažu da ne odustaju od puta Vojislava Šešelja i na taj način pokušaju da spreče lagani odliv hardlajnera. I demokrate će na zadatu temu imati šta da kažu i da na taj način pokušaju da stave tačku na priču, koju mesecima protura G17 plus, o njihovom navodnom ulasku vladu.