Arhiva

Karić šumom, a država drumom

Ruža Ćirković | 20. septembar 2023 | 01:00
Karić šumom, a država drumom

Mada nas svi odreda ubeđuju kako su mrtvi ozbiljni poslovni ljudi (ili poslovni političari) ili baš zato, ovo oko Mobtela (mreža 063) do te mere postaje sve smešnije da više smešnije i štetnije ne može biti. Pa bi predlog da Vlada Srbije spusti loptu i prepusti ceo slučaj zakonu i sudu bio više nego logičan. Tim pre što nama pare ovog trenutka ne da ne trebaju, trebaju nam i te kako, ali iz malo komplikovanijih ekonomskih razloga ne možemo da ih trošimo i da ih imamo. Onda je bolje da ih nemamo. Ni od prodaje državnog dela u Mobtelu. Sem ako ova naša bolna apstinencija od omiljenih para ne znači bezbolnu eutanaziju još dobre kompanije koja je to već danas manje nego što je bila juče, a o sutra da i ne govorimo. Političari, koji će na kraju o svemu odlučiti, imaju i svoje političke razloge. Na njima je da odmere da li bi ih bilo kakvo popuštanje pred svim mogućim talentima Bogoljuba Karića politički stajalo više nego posledice eventualne propasti kompanije koja ipak zapošljava pristojan broj ljudi.

VODAFONE: Dakle, tri Austrijanca (Martin Šlaf, Jozef Taus i Herbert Kort) najpre su nam iz Beča, a već sutradan i direktno iz Beograda saopštila da su od Bogoljuba Karića kupili njegovu firmu BK trejd za koju i oni i Karić misle da je osnivač i suvlasnik kompanije za mobilnu telefoniju Mobtel. Da su oni ozbiljni finansijski investitori ne potvrđuje samo visoka politička funkcija jednoga od njih, nego i snažno i nedvosmisleno učešće Vlade Austrije u celom poslu. Tu je, naravno i austrijski operater mobilne telefonije Mobilkom (sve na istoj konferenciji za štampu) koji nema veze sa ovom grupom finansijskih investitora, ali ih visoko ceni, podržava i namerava da im postane partner. Gde? Pa, u Mobtelu. Koji će njima da proda država Srbija. Ako tri ugledna i sposobna finansijska investitora trenutno nisu partneri Mobilkomu, jeste britanska telekomunikaciona kompanija Vodafone.Omiljena telekomunikaciona kompanija nekih naših bivših ministara za telekomunikacije, nije vlasnik Mobilkoma, ali jeste njegov partner. Tako su povezani da “ovaj mobilni telefon na isti način radi svuda gde je prisutan Vodafone, a to je u 35 zemalja sveta. Dakle, Vodafone nije nepoznat u Srbiji. Ta firma ovde sigurno ima svoj neformalni lobi. I to što i ona otvoreno nije stala na stranu Austrijanaca na već pomenutoj konferenciji za štampu, verovatno se ima zahvaliti samo činjenici da to smatra za suvišno. Bar u ovoj fazi.

TREĆI OPERATER: Država Srbija već je raspisala tender za privatizacionog savetnika za oblast telekomunikacija. Taj će savetnik naravno predložiti najbolja rešenja o kojima će najbolje odlučiti vlada. Ali, iako se kod nas sve to menja iz časa u čas, kako sada stvari stoje, država Srbija ovog trenutka izgleda najbliža rešenju da proda licencu za trećeg operatera mobilne telefonije. Kolika je specifična težina ovog rešenja odlučiće nekoliko važnih stvari. Najpre, koliko je vladi stalo da sasvim upropasti Bogoljuba Karića. NJegovo nastojanje da obori vladu mešetarenjem sa poslanicima-preletačima može biti partija pokera na sve ili ništa. Tim pre što je teško poverovati da se Austrijanci, ma koliko bili vešti u sličnim vlasničkim sporovima, nisu dobro obezbedili. Za svaki slučaj, recimo, nekom ugovornom klauzulom. Drugo, pristalice trećeg operatera mobilne telefonije su i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar finansija Mlađan Dinkić. Što se Tadića tiče, on je takvo mišljenje vrlo oštro branio dok je bio ministar za telekomunikacije. Na njegov veliki sukob s generalnim direktorom Telekoma Srbija Draškom Petrovićem s početka 2001. godine ne treba posebno ni podsećati. Otprilike u isto vreme studiju u prilog koristi koju bi potrošači imali od uvođenja trećeg operatera mobilne telefonije napravio je i G17 institut. A ministar finansija smatra da je mišljenje predsednika države o tako važnim strateškim pitanjima važno. Najzad, protiv ovakvog rešenja nije ni Draško Petrović koji je u međuvremenu preživeo i netrpeljivost aktuelnog srpskog ministra (i) za telekomunikacije Velimira Ilića. Pošto je Telekom Srbija, pa i njegova mreža 064 pokazala da je sposobna i izdržljiva bar koliko njen prvi čovek, konkurencija može slobodno da navali. Tako brendirana konkurencija kao što je Mobilkom partner Vodafone, naročito.