Arhiva

Srpska škola fudbala

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Tek pošto je Zvezdan Terzić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, objavio da će Srbija uskoro formirati svoju fudbalsku reprezentaciju, objavljena je i knjiga “Srpska škola fudbala” autora Pavla Simića, koordinatora i instruktora u FS Srbije.

- Moj pristup je čisto menayerski, kaže ovaj sve poznatiji fudbalski analitičar. – Zamolio sam trideset najpoznatijih trenera: Antića, Petrovića, Okuku, Tumbakovića, Šekularca, Pižona... da iscede svoja najdragocenija iskustva. Nastojao sam da iz njih progovori iskustvo koje može biti dragoceno za mlade trenere, jer mi se učinilo da mi nemamo adekvatnu literaturu za rad s mlađim kategorijama fudbalera. Knjiga se tako zove jer nismo ni svesni da dok veličamo druge, imamo autentičnu srpsku školu fudbala iz koje su stasali Stanković, Kežman, Janković, Vukčević i mnogi drugi, kaže Simić koji se u ovoj knjizi bavi i odnosom roditelja prema mladim fudbalerima i smatra da velike rezultate mogu da postignu samo ona deca koja imaju podršku u domu.

- Roditelji treba stalno da šalju poruku da veruju u svoju decu, bez obzira na to čime se ona bave. Voleo bih da se to događa ovde. Tim pre što je UEFA donela odluku da se u takmičenjima koja pokriva evropska kuća fudbala, među 25 u sledećoj sezoni moraju pojaviti četiri igrača iz omladinske škole tog kluba, sezonu kasnije šest, a već od takmičarske sezone 2008/09. osam.