Arhiva

“Škorpion”

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Emitovanje snimka ubistva šestorice Bošnjaka Srebreničana kraj Trnova nadomak Jahorine, od kojih su četvorica još i maloletnici, više je uzbudilo našu i svetsku javnost nego svi napisi o masakru osam hiljada ljudi u Srebrenici. Nije samo reč o tome da su ovi snimci konačni i vidljivi dokaz o zlodelu koji se desio, već je primer poznate antropološke reakcije ljudskih bića pred strašnim prizorom u svojoj krvavoj konkretnosti.

To zlodelo učinili su pripadnici srpske paravojne jedinice koji su sebe nazvali “Škorpionima”. Škorpije su smrtonosne, agresivne, beslovesne i nemilosrdne prema svojim žrtvama.

Neki prirodnjaci tvrde da škorpije, životinje iz klase paukova, pred neizbežnom opasnošću izvrše samoubistvo tako što sami sebi zariju otrovni rep u telo.

Pred oplodnju ženka i mužjak igraju “svadbeni ples” sa ponosno uspravljenim žaokama. Kad je oplođena, ženka škorpije pojede svog dilbera. Nije joj više ni zanimljiv ni potreban. Ženka škorpije rađa živi porod koji čuva na leđima oko dve nedelje.

Reč škorpija, pravilnije skorpija, grčkog je porekla u obliku scorpios, koja je, preko latinskog, ušla gotovo u sve evropske jezike. Jedni etimolozi tvrde da reč potiče od indoevropskog glagola skerp – rezati, bosti, a drugi da reč potiče iz nekog drevnog mediteranskog jezika. Toplo Sredozemlje i jeste njihovo stanište. U našem narodnom govoru škorpija je zla žena, a starogrčki oblik škorpion (Grci su izgovarali skorpion) paravojna je organizacija uzela kao muški oblik iste reči. Na latinskom reč scorpio prvi put spominje Plinije u prvom veku naše ere.

Škorpija je fascinirala stare narode. Za drevne Maje škorpija je bog lova. Telo škorpije sa Izidinom glavom nalazi se na žezlu faraona. Pojedina afrička plemena nikad ne izgovaraju ime škorpije, jer smatraju da je to opasno po život. U njihovoj legendi škorpija o sebi veli da je jedan njen rog sila, drugi mržnja, a otrovni rep – šilo osvete.

Iz grčke legende škorpija je našla mesto na nebu kao jedno od sazvežđa, a zatim postala i znak zodijaka. U Ševalijevom i Gerbrantovom Rečniku simbola nalazi se ovaj opis: “Škorpija, osmi znak zodijaka, zauzima sredinu jesenjeg tromesečja, kad vetar otkida požutelo lišće i kad se životinje i stabla spremaju na nov život. Tim delom neba, koji je istovremeno simbol otpora, fermentacije i smrti, dinamike, čvrstine i borbe, upravlja Mars”.

Dakle, može se reći da je paravojna formacija izabrala za sebe adekvatan naziv.