Arhiva

Zvonjava u ritmu života

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Prvi put na srpskom jeziku pojavila se jedna sveobuhvatna knjiga o zvonima – „Zvona kroz istoriju”, čiji je autor Nikola Bura. Blagoslov za njeno objavljivanje dao je patrijarh Pavle. A u njoj se pokazuje kako je kroz istoriju tekao razvoj zvona kao bogoslužbenog predmeta i kako se sve odvijala zvonjava kao bogoslužbena radnja.

- Pored osnovne funkcije pozivanja na bogoslužbene radnje, zvona su kroz istoriju pozivala narod na odbranu od nadirućeg neprijatelja, na odbranu od požara, ali i na veselje povodom ratne pobede, krunisanja vladara ili rođenje kraljevog naslednika. Na poziv zvona sa gradskog zvonika građani su odlazili na posao, okupljali se iz različitih povoda, dočekivali vladare, vojskovođe i druge znamenite ljude; zvona su najavljivala otvaranje i zatvaranje gradske kapije, početak i završetak lokalnih svečanosti ili, jednostavno, zvona su javljala koliko je sati. Wihov zvuk stizao je istovremeno i bez prepreke do svih – predočava Nikola Bura.

Zvona su, kaže, kao ljudi: kao što ne postoje dva ista čoveka, tako ne postoje ni dva ista zvona.

- Primera radi, dovoljno je samo da se u izradi kalupa za livenje izmeni oznaka godine livenja pa da novoizliveno zvono ima drugačiji zvuk od prethodnog, iz istog kalupa.