Arhiva

Uređivačka policija

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U utorak uveče, u studiju Televizije Kragujevac, ništa nije nagoveštavalo da emisija “Odgovor” neće proteći uobičajeno. O nedavno potpisanom ugovoru između “Zastave” i italijanskog Fijata trebali su da govore Zoran Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata “Zastave vozila”, Vladeta Kostić, direktor marketinga fabrike automobila, Vladan Mihajlović, glavni stručnjak za privredu u Skupštini grada Kragujevca i Radiša Pavlović, predsednik Radničkog pokreta.

- Pred sam početak emisije voditelj Srđan Radivojević, a potom i glavna urednica Televizije Gordana Mirović, rekli su mi da imaju problem, jer Mihajlović (predsednik sindikata) neće da učestvuje u emisiji ako ja budem gost. Rekao sam da ću ja učestvovati, i da niko, pa ni Mihajlović, nema prava da diskriminiše druge učesnike – kaže Radiša Pavlović, koji je za poslednje dve godine na centralnom trgu održao 218 protestnih skupova svoje organizacije, koja, inače, u ovdašnjem Opštinskom sudu zastupa i tačno 5 867 radnika koji vode radne sporove.

Protiv Pavlovića je lokalna policija dosad podnela preko 150 prekršajnih prijava zbog organizovanja protestnih šetnji, a na osnovu jedne presude nedavno je sproveden u zatvor u Petrovcu na izdržavanje trodnevne kazne jer nije imao da plati novčanu kaznu.

Nastavak priče u lokalnoj televiziji (koja je inače ovih dana u žiži kragujevačke javnosti jer je gradonačelnik Veroljub Stevanović pokrenuo inicijativu za smenu direktorke Slavice Trifunović), bio je tragikomičan. Kao i većina događaja u Srbiji, lideru Radničkog otpora, koji je u emisiju poneo belu fasciklu, u kojoj su bili papiri kojima je planirao da maše pred kamerama i “narodu pojasni kakve sve štetočine vladaju”, ponuđeno je da mu snime izjavu i potom da neki drugi dan sam učestvuje u emisiji.

Mihajlović je, dakle, odbio da se odrekne učešća u emisiji “u koju je bio uredno pozvan”.

- Onda je u studio stigao deo interventnog voda policije koju je Gordana Mirović (urednica) pozvala. Bilo je tačno četiri policajca i njihov komandir. Nove TV zvezde. Od komandira sam zahtevao da mi izda naredbu da izađem iz studija, da bi do kraja sve bilo jasno, što je on i učinio. Neka ostane zabeleženo u istoriji srpskih elektronskih medija da je policijski komandir u TV studiju izdavao naredbu da se udalji gost koga je urednik pozvao, čak i dogovarao detalje emisije – izjavio je Pavlović na vanrednoj konferenciji za štampu, koju je održao u sredu u Kragujevcu. Pavlović kaže da je o svemu obavestio i direktorku televizije koja je bila zgranuta upotrebom policije u realizaciji emisije na lokalne teme.

Gordana Mirović za NIN kaže da se dešavanja u televiziji čija je glavna urednica, mogu uvrstiti u odeljak “sve naše naravi”. Kaže da su želeli da o potpisivanju ugovora sa Fijatom progovore ljudi koji se bave privredom, ali i oni koji predstavljaju radnike. Problem je nastao kada je Zoran Mihajlović, čiji je sindikat većinski, odbio da učestvuje u emisiji i to obrazložio odlukom odbora svog sindikata koji mu, navodno, zabranjuje da vodi bilo kakav dijalog sa Radišom Pavlovićem.

- Pošto Pavlović nije hteo da izađe iz studija, početak emisije je kasnio, a naša televizija nema svoje obezbeđenje, pozvala sam policiju – kaže Gordana Mirović.

O događaju u Televiziji Kragujevac, Radnički otpor će obavestiti Ministarstvo za kulturu i medije, MUP Srbije i ANEM, čija je Televizija Kragujevac članica, a pozvali su sve političke stranke koje učestvuju u lokalnoj vlasti da se izjasne o postupku odgovornih u lokalnom elektronskom mediju, za čiji rad je prošle godine iz gradskog buyeta dato oko 50 miliona dinara.

Ranko Milosavljević