Arhiva

Nema tačke na Ceptera

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Iako je posle nedavne posete delegacije Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore predsedniku MOK, Žaku Rogu, u sedištu MOK u Lozani, bar po naslovima svih naših novina izgledalo da je stavljena “tačka na Ceptera” – to ipak nije tačno.

Štaviše, sasvim je izvesno da će se sukob na relaciji smenjeni predsednik Filip Cepter – OK SCG rasplamsati iz sve snage, praktično će “olimpijski plamen” buknuti do neba.

Filip Cepter najavljuje apsolutne dokaze o nezapamćenoj pljački olimpijskog buyeta, ali, verovali ili ne, iz sredstava koje je MOK doznačio OK SCG!?

Šta se događalo prilikom nedavne posete u Lozani i kakva je zaista pozicija MOK i predsednika Žaka Roga u sporu Filip Cepter – OK SCG?

Razgovarajući sa nadležnim ljudima u Lozani utisak je da je vodeće telo svetskog sporta u tom sporu apsolutno neutralno i da čeka odluku nadležnih sudskih instanci u Beogradu.

U telefonskom kontaktu, gospođica Emanuel Moro, za NIN, iz Lozane kaže:

- MOK i predsednik Žak Rog su neutralni u sporu između gospodina Ceptera i vašeg Nacionalnog olimpijskog komiteta. Gospodin Rog i MOK žele u svakom slučaju da pravda pobedi, a nadamo se da će se to legalnim putem, dakle sudskim, ustanoviti i rešiti. Sigurno je da je predsednik MOK veoma zabrinut zbog svega što se događa i da bi želeo što pre da se razreši slučaj. U međuvremenu, u interesu sportista, on će sarađivati sa privremenim telom Nacionalnog olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore – kategorična je gospođica Emanuel Moro.

Kada smo shvatili da u MOK-u govore o “privremenom telu OK SCG” a ne o OK SCG, i da nigde nema onih kvalifikacija koje su osvanule u našoj štampi NIN je, od predsednika MOK Žaka Roga tražio izjavu, i to u pisanoj formi, o tome šta je suština njegove pozicije u ovom sporu, jer iz naše štampe zaista je izgledalo da je slučaj gotov.

U faksu koji NIN ekskluzivno objavljuje jasno je da o svemu gore izrečenom nema ni govora. Dakle, MOK nije davao nikakvu punu podršku, niti se odrekao Filipa Ceptera, niti je rekao da stavlja tačku na Ceptera.

Evo, uostalom, doslovnog prevoda službene pozicije predsednika MOK, Žaka Roga, zapravo faksa koji je on uputio autoru ovih redova, preko svoje direktorke za komunikacije Žizele Dejvis i atašea za štampu gospođice Emanuel Moro koje su potpisale taj faks MOK-a od 22. septembra 2005. godine; predmet: Srbija – Crna Gora.

Dragi gospodine Vasoviću, u odgovoru na Vaš zahtev dostavljamo Vam poziciju MOK-a u vezi sa situacijom u Srbiji i Crnoj Gori:

Predsednik MOK Žak Rog, nedavno se u Lozani susreo sa članom MOK Borislavom Stankovićem i privremenim timom koji trenutno vodi Nacionalni olimpijski komitet Srbije i Crne Gore. Tom prilikom, predsednik MOK je potvrdio da je MOK upoznat sa tekućom zakonskom procedurom i da će, dok se to ne razreši, MOK “dilovati” sa privremenim timom Nacionalnog olimpijskog komiteta da bi nastavio rad koji se odnosi na učešće sportista na igrama u Torinu.

Nadamo se da će ovo pomoći.Srdačni pozdravi

E. Moro i Žizela Dejvis iz Odeljenja za komunikacije i medije

To je, dakle, prava i jedina istina o poziciji MOK povodom situacije u Srbiji i Crnoj Gori. Priznaćete, zaista suprotna od onog o čemu je naša javnost obaveštena na televiziji i iz najuglednijih listova. Jer, predsednik MOK, gospodin Žak Rog čak nigde ne spominje da je primio zvaničnu delegaciju Olimpijskog komiteta SCG, već izričito navodi samo ime člana MOK Borislava Stankovića i – privremeni tim – Nacionalni olimpijski komitet. Svakako nema mesta pričama o tome da se MOK odrekao Filipa Ceptera i da je stavljena tačka na Ceptera, kao što su čitali ljudi kod nas.

Danko R. Vasović