Arhiva

Himler i ideja autohtonosti

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Himler i ideja autohtonosti

Svakome čiju sam ličnost ikada uvredio spreman sam da se smesta izvinim, bez obzira o kakvoj je osobi reč.

Ni u nauci, ni u politici lične uvrede i mržnje nikada nikome nisu donele dobra. Moja namera nije bila da nanesem duševni bol akademiku dr Srboljubu Živanoviću već da ukažem na neodrživost teza koje je izneo u svom neautorizovanom intervjuu za NIN (od 17.11.2005, br. 2864).

Nažalost, odgovor g. Živanovića me je uverio da ne bi ništa pomoglo ni da je on imao prilike da autorizuje svoj intervju. Niti na jednu od mojih primedbi g. Živanović nije odgovorio. Osim što je javnosti otkrio način na koji je Konstantin VII Porfirogenit “pisao” svoja dela (priča o dedi i unuku koji mu sedi na krilu i guslama), g. Živanović nije odgovorio na moje primedbe. Recimo, da ne priznaje celokupan rad naše medievistike od 19. veka do naših dana. Takođe, nije pružio bilo kakav argument ni za u potpunosti pojednostavljeno tumačenje doseljavanja Slovena, i kasnije Srba i Hrvata.

Začudilo me je što je moj tekst tako duboko uvredio g. Živanovića. Mada me nije iznenadila bujica ružnih reči o meni. Mene ona naravno ne vređa. Ne zato što znam od koga je potekla (pošto zaista ne poznajem g. Živanovića), već zato što sve ono što je izrekao o meni, osobi o kojoj u najboljem slučaju zna vrlo malo, najbolje pokazuje stanje njegovog duha i svesti.

Mislim da dugujem samo dva objašnjenja čitaocima. G. Srboljuba Živanovića u podnaslovu teksta nisam pogrešno nazvao “Slavoljub”. Očigledno je reč o slučajnoj grešci priređivača teksta. Priređivač obično daje naslov i podnaslov teksta. U mom slučaju je učinjen izuzetak i prihvaćen je naslov koji sam predložio. U daljem tekstu ispravno su navedeni ne samo ime i prezime, već i sve titule g. Živanovića.

Takođe, nisam uporedio g. Živanovića sa Hajnrihom Himlerom (koji je uzgred bio nacista, a ne fašista). Uporedio sam ideje o autohtonosti Srba, koje (između ostalog) iznosi i g. Živanović, sa sličnim idejama koje su u Nemačkoj bile vrlo rasprostranjene u prvoj polovini prošlog veka i čiji je protagonista bio i Hajnrih Himler. Te ideje same po sebi nisu ni kažnjive ni uvredljive. Indikativne mogu biti.

Ukoliko g. Živanović želi da me tuži ja mu stojim na raspolaganju. Zovem se Čedomir Antić i stanujem u Zahumskoj ulici zgrada 23B u Beogradu.

Želeo bih samo da napomenem da duševna bol i kad je sudski dokazana, ne znači smesta i ispravnost nečijeg naučnog mišljenja.

Čedomir Antić