Arhiva

Torino

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Prošlog petka u Torinu su otvorene Dvadesete zimske olimpijske igre, koje će trajati do 26. februara. Zimske olimpijske igre osnovane su dvadeset osam godina posle Letnjih olimpijskih igara. Prve su održane 1924. godine u Šamoniju u Francuskoj, a naredne će se održati 2010. godine u Vankuveru u Kanadi.

U Italiji su već održane jedne Zimske olimpijske igre. Bilo je to u čuvenom zimovalištu Kortini D’Ampeco 1956. godine.

Na stadion Komunale u Torinu olimpijsku zastavu su unele ni manje ni više nego – superzvezda Sofija Loren, čileanska književnica Isabel Aljende, američki star Suzan Sarandon i dobitnica Nobelove nagrade za mir Kenijka Vangari Matai.

Za takmičare iz osamdeset zemalja obezbeđen je sneg koji se proizvodi pomoću dvadeset topova.

Ovogodišnje Olimpijske igre nisu počele bez teškoća. Pred otvaranje prodato je oko deset posto manje ulaznica nego što je planirano, a to znači i toliki manjak, ali Italijani kupuju ulaznice u poslednjem trenutku, tako da će izgleda ipak biti ispunjena ciljna suma od 64 miliona evra. Predsednik Republike Italije Silvio Berluskoni gleda popreko ovogodišnje Igre, jer Olimpijski komitet njegovoj televizijskoj kompaniji Medijaset nije dao isključivo pravo prenosa.

Torino je po broju stanovnika četvrti italijanski grad, sa dugom istorijom. Postojao je već u doba drevnog Rima kada se zvao Augusta Taurinorum. Otuda i ime Torino, po ligurskom plemenu Turini. O poreklu imena pomenutog plemena postoje tri teorije – ili potiče od keltskih reči tauro što znači planina ili tar-voda, ili od latinske reči taurus, koji je i element torinskog gradskog grba.

Ovaj grad na severozapadu Italije u podnožju Alpa danas je sinonim moćne industrije, a pre svega fabrike automobila FIAT (1899). Poznat i po uspešnom fudbalskom klubu Juventusu, Torino je i grad muzeja, kao i barokne arhitekture. U Duomu, hramu sagrađenom krajem 15. veka, čuva se jedna od najslavnijih hrišćanskih relikvija, Torinski pokrov, sa otiskom Hristovog lika, koji je važio kao original. Međutim, analizom pomoću ugljenika ustanovljeno je da pokrov datira iz 12. veka posle Hrista.

Neko od 750 hiljada ljubitelja zimskih sportova možda će i zalutati u neki od muzeja ili hramova da poželi uspeh svojim takmičarima na veštačkom snegu.