Arhiva

Trostruki olimpijac

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Na nedavno završenim Zimskim olimpijskim igrama u Torinu, i naša zemlja imala je svoje predstavnike, što je, zbog stanja koje vlada u „belom sportu”, dovoljan uspeh. Nažalost, naši takmičari su se zadovoljili samo širenjem olimpijskog duha, ne približivši se nekom značajnijem plasmanu. Ipak, da učešće naših ne prođe sasvim nezapaženo pobrinuo se nekadašnji biciklista Aleksandar Milenković (u ovom sportu učestvovao na OI ‘92. u Barseloni). On je, nastupivši u skijaškom maratonu i biatlonu, ušao u istoriju kao možda i jedini sportista koji se takmičio i na letnjoj i na zimskoj Olimpijadi, i to u tri različita sporta.

„Zadovoljan sam što sam ostvario svoj cilj, a to je upravo i bilo učešće u tri različita sporta na OI. Prvo sam nameravao da učestvujem u zimskom triatlonu, ali kako je ta disciplina izbačena iz olimpijskog programa, u poslednjem trenutku sam se prebacio na biatlon”, kaže Milenković za NIN.

„Bio sam u poseti olimpijskom muzeju, gde su mi uzeli podatke i zamolili me da im pošaljem deo svoje opreme, koji će biti izložen u olimpijskom muzeju u Lozani. Ovaj uspeh bio je zanimljiv stranim novinarima, a posebno za medije iz bivših jugoslovenskih zemalja.

Što se tiče samog nastupa, imao sam mali peh sa povredom, što je uticalo na ostvarene rezultate. Ipak, moramo biti zadovoljni što smo se uopšte pojavili. Još smo na početku, ništa ne može preko noći da se uradi.”

V. M.