Arhiva

Brend

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Malo je stranih reči koje su tako brzo ušle u modu kao reč brend. Protivnici stranih reči sa neskrivenom zluradošću naglašavaju da je jedno od ranih značenja engleske reči brend žig kojim se obeležava pripadnost stoke jednom gazdi, kao znak prepoznavanja. Manekeni svake pomodne reči imaju bar nekoliko puta na dan na usnama ovu reč da bi bili trendi. A za pripadnike marketinške službe brend je prosto jedno od poglavlja njihovog udžbenika dok su se učili tom zanatu, terminus tehnikus njihove profesije.

U engleskom jeziku reč brand prošla je dugu evoluciju: u desetom veku je na staroengleskom značila parče drveta koje gori, na osnovu protogermanskog glagola brandaz, goreti. Godine 1665. prvi put je zabeleženo da brend znači žig utisnut na koži stoke pomoću usijanog gvožđa. Godine 1827. zabeleženo je da brend znači zaštitni znak na nekoj robi ili predmetu, a 1854. godine za neko tadašnje pivo je napisano da je ono “superiornog brenda”. A vek i po je bilo potrebno da to značenje dospe do naših obala. Pogledao sam svoj Novi rečnik novih reči iz 1990. godine; u njemu još nema reči brend.

Da ponovimo! Reč brend sa engleskog, što u novim što u starim tekstovima, u zavisnosti od konteksta, može da se prevede kao ugarak, buktinja, baklja, žig (u doslovnom smislu i u prenesenom kao žig srama, dakle, ljaga), marka, zaštitni znak, brend, a u jeziku poezije kao mač.

Poreklo zaštitnih znakova i brendova katkada je jasno već na prvi pogled. Školjka kao znak naftne industrije Šel, poznata je svakom ko zna da shell na engleskom znači školjka. Ili čovek koji hoda sa šeširom na glavi kao brend DŽoni Vokera je logičan, jer je i reč o “Jovici Pešaku”.

Naš brend je šljivovica, istina izgovarana najčešće skroz nepravilno, nešto kao “slivovic”, ali reč koju gotovo svaki stranac zna. Reč je o brendiju, koji takođe ima veze sa rečju iz naslova – brend, jer potiče od istog protogermanskog glagola koji je značio goreti, paliti, peći. Da, reč je, kako to naša reč lepo ukazuje, o prepečenici.