Arhiva

Uspešna revija

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Preuzimanjem nekada veoma cenjene “Borbine” nagrade za najbolje godišnje arhitektonsko ostvarenje u SFRJ”, “Večernje novosti” sada u svom okrilju imaju triling prestižnih nagrada na nivou državne zajednice. Uz Nagradu za arhitekturu, tu su već izuzetno cenjene nagrade “Pjer” za karikaturu i “Meša Selimović” za književnost. Kolika je popularnost Nagrade za arhitekturu pokazuje podatak da je za njeno treće dodeljivanje u organizaciji “Večernjih novosti” prijavljeno 29 radova u konkurenciji arhitekata i čak 150 u studentskoj kategoriji.
Žiri sastavljen od arhitekata Branislava Mitrovića, Slobodana Maldinija i Dejana Miljkovića, zatim istoričara umetnosti Aleksandra Kadijevića i direktora lista Manojla Vukotića dodelio je glavnu nagradu arh. Mustafi Musiću za projekat i realizaciju Kondominijuma – luksuznih apartmana na Dedinju, a priznanje za najbolji studentski rad Aleksandru Bajiću, apsolventu arhitekture iz Beograda, za projekat Muzičke dvorane u Beogradu.

Za Musićevo delo u saopštenju žirija je, između ostalog, rečeno da “predstavlja izuzetno značajan i kompleksan poduhvat na polju arhitekture kod nas, koji će van savake sumnje imati dugotrajan uticaj na tok arhitektonske misli u našoj sredini”. Ovako sročena pohvala čini nam se prejakom za jedno veoma dobro ostvarenje koje, ipak, nije upadljivo nadmašilo dela nekolicine drugih kandidata – Zorana Bulajića, Spasoja Krunića, Marija Jobsta, Lazara Kuzmanova, Milutina Geca...
Apsolvent Aleksandar Bajić se, zanimljivim rešenjem i zapaženom grafičkom obradom projekta Muzičke dvorane, izdvojio u brojnoj konkurenciji mladih autora i dodeljenom nagradom dobio značajan stvaralački podstrek.
Izložbom radova sa konkursa “Večernjih novosti” otvorena je nova lepa Galerija “Superspejs” smeštena u rekonstrisanom delu magacina na Savskom pristaništu i njena pojava bi mogla da bude jedan od dobrih vesnika silaska grada na reke.