Arhiva

Romska abeceda

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Nova knjiga romskog pisca, nastavnika i novinara Rajka Ranka Jovanovića pod nazivom “Đelem, đelem, lungone dromenca”, što u prevodu znači “Išao sam išao dugim putevima”, objavljena je prošle nedelje. Sadržaj knjige, u kojoj su sabrane dosad neobjavljene priče starih Roma, prilagođen je osnovcima i srednjoškolcima. Knjiga je pored toga namenjena i romskim nastavnicima, za edukaciju učenika koji kao izborni predmet pohađaju Jezik sa elementima nacionalne kulture Roma, a štampana je na tri jezika – romskom, srpskom i engleskom.

Autor kaže da se ova knjiga odlikuje i neobičnim pakovanjem, jer redosled priča prati romsku abecedu, tako da je svakom slovu namenjena i adekvatna priča. “Knjiga ima neobičan način obrade, pakovanja i sadržaja i prati najnoviji trend štampanja u svetu. Pored toga, format knjige je prilagođen čitalaštvu kojem je namenjena, tako da je “zlata vredna” za savremenu književnost romske zajednice u našoj zemlji i okruženju”, kaže Jovanović.

Knjiga “Đelem, đelem lungone dromenca” je prošle godine, iako još u rukopisu, osvojila drugo mesto u svojoj kategoriji na 13. međunarodnom festivalu romskih književnika sveta, održanom u Italiji.