Arhiva

Razlaz u bazenu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Razlaz u bazenu

Vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore, koju ovog leta očekuje Evropsko prvenstvo u Beogradu, ostala je bez selektora. Crnogorac Petar Porobić je odlučio da podnese ostavku. Porobić je prošlog leta vodio državni tim do titule svetskog prvaka ali sada, posle raspada države, neće pokušati da ostvari sličan uspeh i u našem glavnom gradu. O razlozima napuštanja reprezentacije, Porobić za NIN kaže:

- Od pre petnaestak dana, od referenduma i osamostaljenja Crne Gore, figurirale su dvije koncepcije. Da se igra zajedno do završetka Evropskog prvenstva, ili da se presiječe, da takmičenje nastave samo igrači iz Srbije. Moram reći da su obe koncepcije legitimne, da imaju valjane argumente.

Dogovorili smo se da nastavljamo zajedno ali onda su oni, iz Srbije, paralelno iznijeli stav da ništa još nije definisano. Ne mogu ja čekati u nedogled da se donesu politički stavovi. Ovako smo svi na „stend baju”, destabilizovan je stručni štab. Morao sam da presiječem.

Nije problem što postoje dva različita mišljenja, nego što se odugovlači. U Crnoj Gori stoji jasan stav da treba da se igra zajedno do Evropskog prvenstva.

Što se tiče igrača iz crnogorskih klubova, koji treba da nastupe za zajedničku reprezentaciju, među njima vlada neizvjesnost. Važno je samo da ne dođe do polarizacije među igračima.

Očekujem da se nakon razlaza izgrade dobri međusobni odnosi, da se podržavamo, od zajedničke lige do zajedničkih treninga, bez obzira na to ko će trenirati koju reprezentaciju.