Arhiva

Crveni karton

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Afera oko udarca glavom Zinedina Zidana (34), umesto lopte, u grudi Marka Materacija, nikako se ne skida s dnevnog reda.

Taj gest pun je apsurda. Udarac je neslavno završio karijeru jednog od najboljih fudbalera svih vremena. To su ujedno bili poslednjih deset minuta njegove karijere, poslednjih deset minuta odlučujuće utakmice i poslednjih deset minuta svetskog šampionata u fudbalu.

Apsurdno je što je trenutak kad Zidan udara Materacija videlo milijardu gledalaca preko televizije, a jedino ga nije video fudbalski sudija na terenu. Javnost, tobož, zna šta je izgovorio Zidan: “Ako baš toliko želiš moju majicu, dobićeš je posle utakmice”, a šta je odvratio Materaci, javnost još ne zna, već su je sa njegovih usana pročitali specijalisti za takvo čitanje. Oni tvrde da je Marko opsovao Zinedinovu terorističku majku. Eto, rasizam i politika su se umešali i u fudbal!

Od 1872. do 1880. godine sami igrači su odlučivali ko se ogrešio o pravila igre. Godine 1880. uvodi se institucija sudije, koji sudi izvan terena i ima pravo da izbaci iz igre onog koji krši njena pravila. To je godina od kada sudija ima pravo koje će kasnije simbolizovati crveni karton. Žuti karton, kao opomena, uveden je 1970. godine. Pravilo drugog žutog kartona, koji automatski povlači crveni karton, uvedeno je 1991. godine.

Dakle, po pravilima igre koje je stvorio čovek, Zidan je dobio kaznu iz te sfere – crveni karton. Nije mogao da igra poslednje minute svoje karijere. Niti da puca možda odlučujući penal koji bi doneo pobedu francuskom timu. Po mnogo starijim moralnim kodeksima koji vladaju civilizovanim svetom, Zidan je učinio nešto nedopustivo. Sam je kaznio onoga koji ga je uvredio. Da se uzdržao, sve bi u njegovoj blistavoj biografiji “viteza fudbalskog terena”, koga su obožavali i ljubitelji i znalci fudbala, bilo drugačije. Ovako je tragična ličnost. A to mu je slaba uteha.

Crvena boja, inače boja radosti, u fudbalu je simbol najveće kazne, koja izaziva tugu. Pridev crven ima vezu sa imenicom crv, jer se crvena boja dobijala od jedne vrste crva, a neki etimolozi tvrde da ima veze i sa prividno sasvim suprotnim pridevom crn.

Karton je francuska varijanta italijanskog augmentativa cartone papir, nešto kao papirčina. Lepu je papirčinu video “fudbalski čarobnjak” Zinedin Zidan!