Arhiva

Trag duhovnog života

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Teška vremena učinila su da se u Srbiji prorede časopisi za kulturu. Uprkos takvom iskušenju, časopis „Naš trag” iz Velike Plane uspeva ne samo da obezbedi kontinuitet izlaženja, već i da se nametne kao jedno od obeležja grada u kojem se pojavljuje.

- Prvi broj časopisa pojavio se pre trinaest godina. Namera nam je bila da ostavimo što jasniji pisani trag, kako zavičajnih umetničkih duhova, tako i naših saradnika. Znajući da umetnost nije svima potrebna, sve vreme trajemo u strahu da ne ostanemo bez finansijske podrške Skupštine opštine Velika Plana – kaže pisac Milan R. Simić, glavni i odgovorni urednik časopisa. – Naravno, kao urednik i te kako sam svestan da će preživeti samo časopisi koji poseduju istinit prikaz svog vremena. Posao glavnog urednika mi je olakšan i činjenicom da autori sa kojima sarađujemo, nošeni životnom i stvaralačkom refleksijom, imaju jasan cilj da „Naš trag” postane još jedno značajno zborno mesto osobama od značaja za srpski duhovni prostor.

„Naš trag” razlikuje se od drugih časopisa, pored ostalog, i što su rubrike radiofonija, drama, šah i umetnost, naučna fantastika i satira, ravnopravne sa ostalim rubrikama, kao što su proza, prevedena proza, ogledi i eseji, prikazi...

- Razlikujemo se i po tome što poeziju vrlo retko publikujemo. To je krivica pesnika, ne nas! – napominje Simić.