Arhiva

Bezuslovno protiv režima

Tatjana Nikolić | 20. septembar 2023 | 01:00

Nebojša Medojević,

lider nove crnogorske stranke “Pokret za promjene”

Po poslednjem CEDEM-ovom istraživanju GZP je druga politička snaga, odmah iza vladajućeg DPS-a: sada imaju 14,2 odsto pristalica (DPS 38,5%), za razliku od prije tačno dvije godine, kada je CEDEM-ovo istraživanje ukazivalo na impozantnih 29 odsto podrške GZP-u. Ukratko, Grupa za promjene (NVO) je postala stranka Pokret za promjene i hoće da postane političko utočište razočaranih građana, a njih u Crnoj Gori nije mali broj.

- Nažalost, poslije dvije godine djelovanja kao NVO shvatili smo da su reforme i usvajanje evropskih standarda u Crnoj Gori nemoguće sa aktuelnim režimom, jer su interesi političke, finansijske i kriminalne elite drastično suprotstavljeni interesu građana. Sada su evropski standardi i reforme postale opasne za režim i on jednostavno čini sve da ih odloži, uspori i izmanipuliše. Ovaj sistemski deficit političke volje kod aktuelnog interesnog klana nemoguće je nadomjestiti bilo kakvim naporima slabašnog civilnog sektora i jedino što nam je preostalo jeste ili da se povučemo ili da uđemo u direktnu političku borbu, kaže lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Očekuju li se osvježenja u kadrovskom pogledu u vašim redovima (Lekić i Jovićević)?

- Još uvijek su u toku razgovori sa g. Lekićem, koji će ovih dana donijeti konačnu odluku da li će i u kojoj formi prihvatiti angažman u Pokretu dok se g. Andrija Jovićević svojim pojavljivanjem na završnom mitingu unionista praktično politički svrstao među stranke koje su formirale taj blok. Ja imam odličnu komunikaciju sa njim i očekujem da će se on aktivno uključiti u ovu izbornu kampanju, pretpostavljam u okviru neke od opozicionih lista.

Pokret za promjene će samostalno izaći na predstojeće parlamentarne i lokalne izbore, što je i stav vladajućeg DPS-a. Kako posmatrate ovu vrstu koincidencije?

- Mi nijesmo sigurni da će DPS izaći sam na izbore jer bi to za njega predstavljalo veliku opasnost.

Ako vladajuća stranka ima gotovo sve mehanizme kontrole, ima medije, ima pare, ima poslušnu policiju, ima specijalce za biračke spiskove, zar nije predizborni koalicioni nastup efikasnije sredstvo u pokušaju smjene vlasti?

- Stvari su se sada dramatično promijenile i PzP će biti jedna sasvim nova politička ponuda na ovim izborima, koja će osvojiti značajan broj glasova. Mi očekujemo dvocifren izborni rezultat i mi sigurno nećemo biti ti koji će pod bilo kojim uslovima praviti koaliciju sa DPS. Pravljene dvije suprotstavljene koalicije je upravo ono što režim želi, kako bi nastavio sa podjelama i referendumskom pričom o državi i patriotama i izdajnicima.

Naša lista će se zvati Opoziciona lista Pokreta za promjene. Mi smo za sistemske strukturne promjene, a ne za personalne promjene. Mi nijesmo partner za bilo kakvu priču sa DPS-om.

U čitavoj postreferendumskoj kombinatorici, po kojoj je izvjesno da će unionisti krenuti u najmanje dvije kolone pred parlamentarne izbore na jesen, Predragu Bulatoviću se nudi i poziv od strane vladajuće koalicije, da nakon izbora formiraju koalicionu vladu.

- To su spekulacije iz poznate policijske kuhinje koje saradnici tajne policije šire po kafanama i ulicama. Siguran sam da Predrag Bulatović ni SNP ni pod kojim uslovima neće prihvatiti koaliciju sa režimom i da ćemo nakon ovih izbora mi zajedno sa njima poslati ovu vlast u političku istoriju.

Iz DPS stiže i prozivka da ste kupili stan od 170 hiljada evra...

- Ja sam privatni konsultant za privatizaciju već skoro 10 godina i u tom poslu imam dosta uspjeha. Poslove dobijam od kompanija na tržištu u veoma oštroj konkurenciji. Nikada nijesam dobio nijedan ugovor od bilo koje vlade. Bio sam konsultant u transakcijama koje već premašuju jednu milijardu USD i od mog bavljenja politikom samo sam imamo finansijske štete, ali ne žalim se. Međutim, u nedostatku bilo koje, pa makar i najsitnije mrljice u mojoj karijeri režim se bavi izmišljanjem i manipulacijama.

Za sada ih redovno dobijam na sudovima, gdje su manji od makovog zrna kada treba da dokažu bilo šta od laži koje su iznosili o meni i mojim saradnicima.

Dugo ste bili po Cedemovim istraživanjima najpopularnija ličnost... Po poslednjem istraživanju ste na trećem mjestu. Šta se to desi?

- To je prirodna i očekivana reakcija birača DPS koji su u meni i PzP prepoznali ozbiljnog političkog konkurenta i sada više ne gledaju sa simpatijama na nekog pravdoljubivog kritički orijentisanog NVO aktivistu. Mnogo je važnije da PzP bilježi rast rejtinga, nego da ja budem simpatičan biračima DPS. Mi smo sada konkurencija i prirodno je da me ocjenjuju sa nižim ocjenama.

Kako vidite budućnost odnosa sa Srbijom i šta će biti prioriteti vaše stanke u tom pogledu?

- GZP se od početka zalagao da se odnosi sa Srbijom definišu na principima 4 EU slobode plus zajednički aranžman u oblasti odbrane i bezbjednosti gdje smatramo da i sada postoje obostrani interesi. Srbija je za PzP najznačajniji partner i saveznik Crne Gore i naši odnosi moraju biti iznad dobrosusjedskih. Snažno vjerujemo u potrebu usklađivanja državnih politika kako bi djelovale u obostranom interesu, a nikako kao što je to do sada bi slučaj da jedni drugima podmećemo nogu i da nas tuđi neuspjeh raduje. I na ovom planu, političke promjene u Crnoj Gori bi značajno doprinijele relaksaciji odnosa i vlada koju bi uspostavila PzP kao prvi prioritet imala bi otvaranje sveobuhvatnih razgovora sa kolegama iz Vlade Srbije oko redefinisanja međusobnih odnosa na modernim evropskim principima.

Tatjana Nikolić