Arhiva

Odlazak večitog mladića

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Tiho i skromno, kako je živeo, legendarni pijanista, kompozitor, aranžer, dirigent i vođa malih sastava, Bora Roković je umro u bolnici u Kelnu posle duge i teške bolesti. Smatran od kolega i stručnjaka za jednog od malog broja genijalnih i autentičnih džez muzičara poniklih sa naših prostora, Roković je još od rane mladosti ispoljavao veliki talenat, izrazitu muzikalnost i ogromnu energiju koje je nesebično delio na koncertima širom planete. Svestrano muzičko obrazovanje i odlično poznavanje svih instrumenata, od bubnjeva do trube, mnogo su mu pomogli u aranžerskom radu kojim je stekao svetsku slavu. Naglašenog smisla za improvizaciju i negovanje bi bap stila, Roković je neizmerno uticao na razvoj mlađih kolega tokom celokupne karijere. Za uzore je smatrao Arta Tejtuma, Kaunta Bejzija, Tedija Vilsona, Djuka Elingtona i Oskara Pitersona.

Profesionalnu karijeru pijaniste i kompozitora započeo je u Novom Sadu da bi 1949. došao u Beograd gde je svirao u ansamblu Mihajla Živanovića i novoformiranom Zabavnom orkestru Radio Beograda pod upravom Mladena Guteše. Od 1954. živi u Nemačkoj sarađujući sa poznatim muzičarima poput Helmuta Veglinskog i Kurta Edelhagena pre nego što se nastanio u Kelnu gde je decenijama uspešno vodio DŽez orkestar Radio Kelna. Tokom više nego impresivne karijere nastupao je sa velikanima među kojima su DŽoni Grifin, Natan Dejvis, Mel Luis, Dizi Gilespi, Sten Gec, Li Konic, Gil Evans, Fil Vuds, Dekster Gordon, Ben Vebster, DŽo Henderson, Ak van Rojen, Beti Karter i Duško Gojković.

Često je gostovao u našoj zemlji nastupajući na svim festivalima od Bleda do Skoplja, ali je najviše koncerata održao u Beogradu gde je snimio i nekoliko ploča. Neverovatna energija, nepresušna inventivnost, nepredvidljivost njegovih solo deonica i eksplozivnost u sviranju koje je demonstrirao do samog kraja učinili su ga jednim od najpopularnijih domaćih džezera. Od brojnih ploča koje su ostale iza njega izdvajaju se “Sastanak u studiju 3”, “4 lica džeza” i “Nona”. Smrću Bore Rokovića izgubio je naš ali i evropski džez originalnog, neponovljivog i večno muzički mladog zagovornika i prefinjenog ambasadora vrhunskog muziciranja na crno-belim dirkama.

Slobodan Aranđelović