Arhiva

Novinar u blokadi

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Novinar u blokadi

Željko Bodrožić, urednik lista “Kikindske”, verovatno je najzaduženiji novinar u Srbiji budući da je odjednom stiglo na naplatu nekoliko presuda za uvrede i klevete koje je ovaj list objavljivao.

“Došlo mi je na naplatu nekoliko kazni, koje su procesuirane u prethodnih par godina. Kazne iznose ukupno 170 hiljada dinara, zbog čega mi je blokirana plata. Malo je simptomatično da sve dolaze u istom trenutku, a očekujem da će me kazniti sa još oko dvesta hiljada dinara”, kaže za NIN Željko Bodrožić.

Bodrožić je, između ostalog, tužen od strane Željka Ugrena, člana jedine, po “Beloj knjizi” MUP-a, organizovane kriminalne grupe iz Kikinde. Kažnjen je i po tužbi Slavka Kolarskog, advokata Dmitra Šegrta, doskorašnjeg direktora preduzeća “Toza Marković”.

“Ugren nas je tužio i dobio spor, zbog uvrede u tekstu u kojem smo samo objavili deo “Bele knjige”. Presuda kaže da smo Ugrena oštetili i tako što je opao promet u njegovoj parfimeriji. Tužio nas je i advokat Dmitra Šegrta. U jednoj našoj šaljivoj rubrici, napisali smo da mu je cela fabrika zviždala, iako nije plavuša. Posle toga nas je tužio i za svaki izveštaj sa suđenja.

Po jednoj od ranijih presuda, žalio sam se Komitetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava, pošto tada još nije funkcionisao sud u Strazburu. Komitet je presudio u moju korist i naložio državi da mi isplati odštetu u roku od devedeset dana. To je bilo u novembru prošle godine, a ja novac još nisam video. Očekivao sam da ću od tog novca moći da pokrijem ove troškove.