Arhiva

Vojska je vojska

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U navedenom pismu zastupa se teza o potrebi ukidanja obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji, jer: „Svaka mala zemlja, a Srbija je mala zemlja, svoju unutrašnju i spoljnu bezbednost pre će da zaštiti jakom diplomatijom, nego što će da je zaštiti svojom vojskom.”

Vojska nije samo oružana sila koja brani otaybinu. Vojska je (ili bi trebalo da bude) prvenstveno škola. Kao obrazovna ustanova ona treba da sprema mlade muškarce za mnoge životne izazove. Kao škola, uči ih redu, disciplini, snalaženju u teškim situacijama, a najviše zajedništvu, zajedničkom radu i međusobnoj pomoći. U vojsci mladići mogu da upoznaju druge mladiće iz raznihstruka i krajeva koje verovatno nikada ne bi upoznali. Vojska odvlači sa ulice i od droge (ili bi to trebalo da radi) u posebnom razdoblju života mladih. Pogotovo je važna uloga vojske u tome da mnogima pruži novu šansu u životu: ako su posrnuli negde, da mogu da počnu nešto iz početka.

Na vojsku može da se gleda kao i na svaku drugu profesiju,kako to čini Marković. Vojnik je, po takvom viđenju, u istoj grupi u kojoj su i piljar i šofer. Postoji i drugo viđenje: vojnik je neko ko je u službi otaybine, a ta služba treba da bude prvenstveno učenje. Ali i otaybina treba da se odnosi na odgovarajući način prema vojniku i vojsci.

Ako se na bezbednost države gleda samo kroz svetlo uspešne diplomatije, a na vojskuisključivo kao na profesiju kao što to čini Marković, šta bi tada trebalo da radeprofesionalni vojnici u Srbiji? Da li da čekaju da ih neko „iznajmi” ili pošalje (po čijem nalogu?) za „izvođenje vojnih radova”? Ko će sve to da plati? Troškovi toga uvek padaju na teret domaćih poreskih obveznika.

I još nešto o Švajcarskoj. Marković iznosi mišljenje da je Nemačka, da je to htela,mogla da „anulira Švajcarsku” u oba svetska rata. Činjenica je da se to nije dogodilo. Činjenica je i to da danas švajcarska armija ima u funkciji 400 nemačkih tenkova „leopard 2” (najsavremeniji na svetu) sa svom logistikom. To je više takvih tenkova nego što ih ima nemački Bundesver! Činjenica je da Švajcarska može da mobiliše za manje od jednog dana 800 000 vojnika. Svaki vojni obveznik u Švajcarskoj ima kod kuće automatsku pušku (istu onu koju imaju i pripadnici SAJ-a)i bojevu municiju. U Švajcarskoj je služenje vojnog roka obavezno za sve muškarce. Diplomatija je diplomatija, a „leopard 2” je ipak „leopard 2”.

Miroslav N. Jovanović,

Novi Sad