Arhiva

Ima nas svakakvih

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

I pored bele kuge i crne prakse, ima nas svakakve fele. Ima i inženjera koji kažu: ko nije pravoslavac – nije Srbin. Pa zar taj inženjer (Milutin Živković) ne zna da je najlepšu pesmu Srbiji napisao komunista; da je prvi sastanak za početak borbe protiv okupatora održan u selu Varoš, u čisto srpskom svrljiškom kraju 24. juna 1941, dakle pre poziva na ustanak, a u tom kraju nije bilo KPJ; da je kapetan Dimitrije Tucović poginuo braneći Srbiju, a sada mu pravoslavci oduzimaju ulicu zato što je bio socijalista; da je dr Milenko Hadžić, narodni heroj, učesnik pomenutog prvog sastanka, kome su i komanda odreda i borci predlagali da ne ide u prve redove borbe, ipak, uvek tamo bio, i tako u borbi protiv Nemaca kod Krente kad su četnici došli u pomoć Nemcima, dr Hadžić se obratio četnicima: Braćo Srbi, ajdemo zajedno protiv Nemaca! Ne prolivajmo srpsku krv! Ali ga je četnički mitraljezac pokosio.

A inženjer Živković manipuliše nekim kafanskim parolama, pa čak navodi i nebuloze koje je čuo: „Neki znameniti dramski pisac je na jednom skupu rekao da je komunistička vlast za nekoliko decenija stvorila više janičara nego ona turska za pet vekova.”

To nije samo ordinarna izmišljotina nego teška kleveta za srpski narod koji je patriotski ustajao i borio se dva puta protiv osmanskih janičara, dva puta protiv germanskih osvajača, protiv sovjetskog tutorstva, pa i sada protiv globalističkih janičara.

Rade Milisavljević,

Beograd