Arhiva

Plan

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Dosta je pojedinosti Ahtisarijevog plana bilo poznato i pre nego što ga je on, kao specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija, prošlog petka predao srpskoj i albanskoj strani. Pa ipak je izazvao veliku reakciju na našim elektronskim medijima. Za razliku od onog što su bile vesti dana na televizijskim stanicama Bi-Bi-Si i Si-En-En.

Na ovim velikim svetskim televizijskim stanicama vesti dana su bile izveštaj Ujedinjenih nacija da je čovek glavni krivac za opasnu globalnu promenu klime, tornado na Floridi kao i ubistvo policajaca na fudbalskom stadionu na Siciliji. Pa tek nešto malo o našoj glavobolji.

Kod nas se predlog rešenja statusa Kosova kolokvijalno još zove Ahtisarijev papir, plan i paket.

Bilo je zanimljivo kako je na mnoga teška pitanja novinara na pres-konferenciji o konačnom statusu Kosmeta, Marti Ahtisari pričao o sebi kao o rođenom optimisti (istina, sa vrlo namrgođenim licem), čoveku koji ume da sačuva živce, koga nije lako frustrirati i koga novinari neće moći isprovocirati da kaže ono što ne želi.

Ono što je bilo relativno novo u predlogu plana jeste da on sadrži odredbu da zvanični jezici budu albanski i srpski, da će se primeniti neka vrsta bosanskohercegovačkog modela po kom će civilni predstavnik ICR-a i Evropske unije imati mandat da ispravi ili poništi svaki potez kosovskih vlasti za koji smatra da nije u duhu međunarodnih odluka i sporazuma, kao i da će lokalne snage bezbednosti Kosova imati

2 500 aktivnih pripadnika, ali bez teškog naoružanja.

Etimologija reči papir, plan i paket nije naročito zanimljiva. Svakom je očigledno da reč papir potiče od egipatskog papirusa, hartije koja je u starom veku pravljena od istoimene biljke. Plan potiče od latinskog prideva planus, ravan, jer su planovi pravljeni i prave se na ravnoj hartiji. A paket potiče od holandske reči pak. Na engleskom postoji reč packet, ali znači samo paketić i paklo (bibera, talka, cigareta), a normalni paket, koji se šalje poštom, zove se parcel.

Zanimljivo je da je misija specijalnog izaslanika UN u znaku rimskog boga Marsa. Ahtisarijevo lično ime Marti vodi poreklo od boga Marsa, kao i mesec mart, kada specijalni izaslanik UN smatra da će se njegov pročišćen plan ići na usvajanje pred Savet bezbednosti. Ja u tome ne vidim neku simboliku, mada celokupno pitanje Kosmeta ima i osetljiv vojni aspekt.