Arhiva

Selektivna sloboda

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Doselivši se u Bečej, jedna srpska porodica s Kosova uznemirila je lidere koalicije Mađarska sloga Agašton Andraša i Šandor Pala do te mere da su već istog dana apelovali protiv kršenja manjinskih prava i narušavanja etničke strukture Vojvodine. Iako zahteva da se kosovskim Srbima zabrani naseljavanje u vojvođanskim mestima, Pal ne smatra da time ugrožava i pravo na slobodu kretanja svakog pojedinca. On se, naprotiv, u izjavi za NIN pita „zašto ti Srbi ne idu u srpska nego baš u mađarska mesta”.

“Ustavom Srbije zabranjena je promena etničkog sastava stanovništva” kaže Pal. „Sloboda kretanja je opšti princip, a mi se ne bismo pozivali na tu zabranu da ona ne stoji u Ustavu. U mestima sa manjinskim stanovništvom doseljavanje Srba narušava međunacionalne, pa ako hoćete i političke standarde. Svi vi iz Beograda banalizujete stvari i pitate se zašto reagujemo protiv samo jedne porodice od pet-šest članova. Ali se ne radi samo o jednoj porodici nego o principu, o onome što mi Mađari 17 godina već pričamo, ali braća Srbi nemaju uši za našu muziku.”

Na Palov apel još nije reagovao niko iz vlasti, a on odbija da stavi u istu ravan problema eventualnu selidbu Mađara u srpska mesta, jer se, kako kaže, ova specifična situacija odnosi na zaštitu etničke strukture onih mesta koja pretežno naseljava manjinsko stanovništvo.